Ce să nu mănânci când iei antibiotic

Se știe că anumite alimente nu trebuie consumate atunci când luam tratamentul medicamenos recomandat de medic. Descoperă din rândurile de mai jos ce să nu mănânci când iei antibiotic.

RomaniaTV.net
15 apr. 2016, 12:58
Ce să nu mănânci când iei antibiotic

Specialiștii susțin că asocierea unor antibiotice cu anumite alimente poate avea efecte adverse la nivelul sistemului digestiv, cât și la nivel cerebral.

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: băuturi care conțin cofeină

Evită să consumi cofeină în timpul anumitor tratamente cu antibiotice (mai ales în cazul celor folosite în tratarea infecţiilor urinare).

Antibioticele împiedică eliminarea cofeinei din organism, ceea ce poate duce în timp la apariția palpitaţiilor și a tremorului. În cazul în care eşti sub tratament pentru astm, nu consuma băuturi care conţin cofeină (cafea, ceai, băuturi carbogazoase) deoarece aceste medicamente au acelaşi efect ca şi cofeina.

Citeşte şi  Ce efecte adverse au cele mai administrate pastile

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: suc de grepfrut

Interacţionează cu o serie de medicamente cărora nu le reduce eficacitatea, dar le creşte gravitatea efectelor secundare. Tipurile de pastile care nu ar trebui amestecate cu sucul de grepfrut sunt:

– cele care scad colesterolul, în combinaţie cu sucul de grepfrut, pot duce la afectări musculare grave;

– imunosupresoarele prescrise împotriva respingerii grefelor, combinate cu suc de grepfrut, pot ataca rinichii.

În cazul în care iei astfel de medicamente, nu bea suc de grepfrut cu două ore înainte de administrarea lor. Nu depăşi nici cantitatea de 250 ml pe zi.

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: lapte

Cu excepția iaurtului, care are rolul de a echilibra flora intestinală și de a proteja ficatul, laptele trebuie consumat cu moderație pe perioada tratamentului cu antibiotice, întrucât reduce absorbția substanțelor active din medicamente.

Citeşte şi  Viruşii mâncători de bacterii, o alternativă a antibioticelor

Ce să nu mănânci când iei antibiotic: alimentele cu un conținut ridicat de fibre

Cerealele integrale, fasolea, lintea și zmeura, de exemplu, încetinesc rata de absorbție a medicamentelor, dar pot agrava și diareea, în cazul în care stomacul a fost afectat de antibiotice.

De asemenea, băuturile acidulate, sucurile din citrice, ciocolata sau ketchup-ul pot afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient substanțele din antibioticele.

Cu ce nu trebuie combinate antibioticele

Antibioticele nu se administrează concomitent cu medicamente antiinflamatorii. Antiinflamatoarele, care au ca rol reducerea inflamației la locul infecției, scad considerabil acțiunea antibioticului în zonele infecției, deci reduc și efectele acestuia.

Așadar, medicamentele precum aspirina, ibuprofenul, indometacinul, ketoprofenul și altele să fie înlocuite cu agocalmin, codeină sau tramadol.

Află ce remedii din natură ai proprietăți antibiotice AICI