Ce să nu pui niciodată în salată. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai tare decât untul și slănina!”

Mihaela Bilic a ținut să spulbere mitul conform căruia pâinea îngrașă, indiferent cât de puțină am consuma. Ce nu trebuie să conţină salatele de 1 Mai.

28 apr. 2023, 11:35
Ce să nu pui niciodată în salată. Mihaela Bilic: „Îngrașă mai tare decât untul și slănina!”

Mihaela Bilic, celebrul medic nutriționist, susține că grăsimile vegetale îngrașă mult mai tare decât cele animale. ”Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!”

Știți întrebarea capcană “ce cântărește mai greu, 1 kg de plumb sau 1 kg de fulgi/pene”? La prima vedere suntem tentați să spunem că plumbul e mai greu, deși ele sunt egale. Ca să fac o paralelă cu nutriția, putem spune că un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!

O nouă invenție ingenioasă pe piețele românești: salată verde la ghiveci. „Este și mult mai gustoasă decât dacă ar fi tăiată”
Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin în special din grăsime și/sau zahăr. Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei (producția de adipocite).

‼️ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezent în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenic decât grăsimile din seria Omega 3 (uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).

Câtă maioneză trebuie să aibă salata de boef, ca să nu te îngraşi. Mihaela Bilic a dezvăluit secretul: „Nutrițional, este un aliment complet”
La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și peștele gras, are efect anti-adipogenic.

Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum știm ca unele calorii îngrașă mai tare. “Nicio masă fără pește!”…dacă aveați nevoie de vreo încurajare”, scrie medicul Mihaela Bilic pe o rețea socială.

Mihaela Bilic desființează mitul. Ce mâncăm la salata de roșii cu brânză

Mihaela Bilic a desființat mitul, vehiculat de prea multă vreme, care spune că la salată de roșii cu brânză nu e bine să mâncăm și pâine pentru că îngrașă.

Nutriționista menționează că brânză, deși bogată din punct de vedere nutrițional în proteine și calciu, nu conține deloc fibre și de aceea nu ne putem sătura dacă nu adăugăm roșii și o feliuță de pâine.

Bilic atrage atenția că la salata de roșii cu brânză să nu adăugam prea mult ulei și să ne încadrăm în rația recomandată, de două ligurițe, pe zi. În ceea ce privește cantitatea de telemea, cel mai bine pentru siluetă este să consumăm nu mai mult de 70-100 de grame pe zi.

„Este ridicol de mică, mai ales pentru cei care spun: nu mai mănânc pâine, că pâinea îngrașă, și mănânc roșiile goale cu brânză. Când mă uit la pachetele de brânză trase în țiplă, la 500 de grame, mi se pare ridicol, iar ăla de 100 nici nu poți să-l tai în două, este o felie mai grosuță. Brânza este un fel de superlapte, nu putem să-l mâncăm decât dacă la masa respectivă punem roșii și poate o feliuță subțire de pâine și gata, dar ni s-a dus rația de 300-400 de calorii și pare că nu am mâncat mare lucru”, a spus Bilic.

„Nu putem spune că pâinea îngrașă”

„Brânza o putem mânca cu ușurință, nu are niciun strop de fibre, nu ne satură și dacă nu punem lângă ea niște legume și un strop de pâine, e grav pentru siluetă să ne săturăm cu brânză. Pâinea are glucidele, amidonul, iar brânza are proteine și grăsimi. Punându-le împreună avem o masă completă și, dacă punem și roșia, cu vitamine și minerale, este exemplul perfect de farfurie echilibrată, avem toate grupele de nutrienți”, a adăugat nutriționista, potrivit Digi24.

Mihaela Bilic a ținut să spulbere mitul conform căruia pâinea îngrașă, indiferent cât de puțină am consuma.

„Nu putem spune că pâinea îngrașă, atâta vreme cât pâinea are 250 de calorii pe suta de grame, maximum, iar brânza poate să ajungă până la 300. La 100 de grame de brânză volumul este mic, ne poate păcăli. În schimb, la 100 de grame de pâine putem avea chiar o baghetă.” a mai menționat Mihaela Bilic.