Ce salarii au medicii de la Spitalul Judeţean Reşiţa. S-a deschis dosar penal

Medicii şi conducerea Spitalului Judeţean Reşiţa sunt foarte bine plătiţi, deşi pacienţii au parte de un tratament inuman iar instituţia este într-un stadiu avansat de degradare.

02 dec. 2020, 20:43
Ce salarii au medicii de la Spitalul Judeţean Reşiţa. S-a deschis dosar penal

Ce salarii au medicii de la Spitalul Judeţean Reşiţa. Deşi în presă au apărut imagini cu igrasie, mizerie şi pacienţi trataţi inuman, președintele consiliului Județean Caraș Severin, Romeo Dunca, spune că Spitalul Judeţean cheltuie 50 de milioane de euro pe an, mai mult decât bugetul județului.

„Spitalul Județean cheltuie 50 de milioane de euro pe an, mai mult decât bugetul județului. Acolo sunt zeci de doctori. Noi avem o școală de medicină sănătoasă, dar să ai zeci de medici primari care stau și iau doar salarii de medici primari și fac intervenții… sparg furuncule, hemoroizi, și orice intervenție grea o trimit în alte spitale”, a spus Dunca, potrivit Newsweek.ro.

Citeşte şi O româncă din Belgia şi-a văzut tatăl în imaginile surprinse la Spitalul din Reşiţa: N-am putut să stau pe picioare

Ce salarii au medicii de la Spitalul Judeţean Reşiţa. Managerul câştigă 22.000 de lei

Șef secție – 24.275 lei

Medic primar: de la 9.000 lei la 23.679 lei

Medic specialist ATI/UPU: 30.000 lei (cu vechime de 15 ani)

Medic primar UPU/ ATI: 26.822 – 28.000 lei

Medic primar APML: 33.460 lei (peste 20 ani vechime)

Asistent medical: 7.600 – 14.000 lei

Asistent șef: 8.650 lei

Infirmeir debutant: 4.200 lei

Manager: 22.000 lei

Biolog: 10.000 lei

Chimist: 11.000 lei.

Citeşte şi Noi detalii despre imaginile șocante de la Spitalul din Reșița. Managerul: „Este o realitate amară, care nu poate fi ascunsă”

Președintele consiliului Județean Caraș Severin, Romeo Dunca, spune că personalul medical de la Spitalul Judeţean Reşiţa nu-şi merită salariile.

„Prestația nu este pe măsură și atunci și performanța spitalului este foarte scăzută pentru că degeaba internăm cu tuse acolo, Casa de Sănătate nu decontează. Pentru o apendicită, pentru polipi, hemoroizi sau furuncul, chiar dacă îl face un medic primar, Casa de Sănătate tot 2 bani dă, doar salariile sunt mari.

Operațiile grele pleacă în alte părți…Medici cu vechime, care au salarii decente, își suplimentează veniturile prin activități prestate în cabinetele private, aceasta întâmplându-se în timpul programului de lucru în care ei ar trebui să deservească pacienții internați în spitalul public.

Pe de altă parte, în spitalele mari există zeci de medici primari care își declină competențele actului medical atunci când vine vorba de cazuri mai complexe. Astfel că ele sunt pasate către alte spitale, deși medicii respectivi sunt plătiți să rezolve și astfel de situații”, a mai spus Romeo Dunca.

Dosar penal deschis în urma apariţiei imaginilor de la Spitalul din Reşiţa

Procurorii au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, după apariţia în spaţiul public a unor imagini de la Spitalul din Reşiţa, cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa a transmis, miercuri seara, printr-un comunicat de presă, că pe rolul instituţiei a fost înregistrat, în aceeaşi zi, un dosar având ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu.

„În cauză se efectuează cercetări faţă de faptele care se conturează din imaginile din data de 2 decembrie 2020, ce au apărut în mass media naţională, respectiv imagini filmate şi alte materiale de presă din care reies indicii că mai mulţi pacienţi cu probleme psihice şi alte probleme de sănătate, internaţi într-o secţie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, nu primesc îngrijiri adecvate fiind lăsaţi dezbrăcaţi pe holurile secţiei, direct pe ciment/podea sau alături de persoane decedate care nu au fost ridicate din saloane, precum şi referitor la condiţiile din saloanele/spaţiile în care aceştia sunt internaţi”, se arată în comunicatul Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa.

Reamintim că mai multe imagini cu bolnavi nesupravegheaţi, îmbrăcaţi sumar sau dezbrăcaţi au apărut în spaţiul public, fiind vorba despre persoane cu probleme psihice, care stau în condiţii mizere în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, spaţiu dedicat pacienţilor depistaţi cu COVID-19.

Autorităţile susţin că acestea sunt „condiţiile moştenite din sistemul de sănătate” şi că a fost cerută construirea unui spital modular.