Ce salariu are Ahmed, un ospătar din Sri Lanka, pe litoralul românesc: „Nu știu cum am supraviețuit patru ani aici, dar îmi place”

Litoralul românesc a devenit locul ideal pentru străinii din Sri Lanka sau Bangladesh care vor să câștige un ban în plus.

17 mai 2023, 20:59
Ce salariu are Ahmed, un ospătar din Sri Lanka, pe litoralul românesc: „Nu știu cum am supraviețuit patru ani aici, dar îmi place”
Câți bani primește un ospătar străin pe litoralul românesc

Zeci de străini din Sri Lanka și Bangladesh s-au refugiat pe litoralul românesc, în speranța unui trai mai bun. Pentru cî românii refuză să lucreze aici, patronii angajează personal din Asia. Aceștia sunt mulțumiți de condițiile de muncă de la noi, ne învață limba, gătesc și ne servesc la mese.

Afacerile de litoralul românesc duc lipsă de personal, așa că străinii sunt salvarea lor. La această concluzie au ajuns mai mulți antreprenori de la mare, care anual angajează, pentru sezonul estival, muncitori din Asia.

Citește și: Cum arată „palatul” construit de Teodora Becali în Constanța. Primele imagini cu locuința de lux de pe litoralul românesc

Unii dintre ei lucrează în România de mai mulți ani și se declară mulțumiți de condițiile oferite.

„E foarte bine. Nu ştiu cum am supravieţuit patru ani aici, dar îmi place aici. Toţi oamenii sunt buni cu mine. Sunt cu iubita aici, iar compania mă ajută să-mi aduc toată familia. Îmi doresc să stau aici cât mai mult timp. Vreau să fiu aici. M-am adaptat în România”, a declarat Ahmed, un ospătar din Sri Lanka, pentru observatornews.ro.

„Probabil că într-un an o să-mi aduc toată familia aici şi plănuiesc să ne stabilim aici, în România. Făcând o comparaţie, din punct de vedere financiar, este mai bine aici. Este bine să stai aici şi să câştigi ceva bani încât să susţii şi familia”, spune Newton, un alt ospătar din Sri Lanka.

Citește și: Cum arată casa Adelei Popescu de pe litoralul românesc. Are vedere la mare, e înconjurată de o pădure de pini și a costat o avere

Litoralul românesc duce lipsă  de angajați, așa că patronii de cherhanale caută muncitori din Bangladesh, India sau Vietnam.

„Înainte efectiv nu găseam forţă de muncă. Români. Plus că veneau, stăteau 2-3 zile, plecau. Nici măcar nu ne anunţau”, spune Matei Datcu, proprietarul unei cherhana din Agigea.

„Am vrut să vin şi eu şi să mă bucur de o experienţă plăcută într-o ţară europeană. Şi am ales România. Plănuim să stăm aici pentru mai mult timp şi probabil o să mai mergem în Sri Lanka doar în vacanţă”, spune Naomi, anagajată a cherhanalei.

„Avem vreo 40 de colegi în prezent din Sri Lanka şi Bangladesh. Le asigurăm un salariu, puţin mai mare, dar pe lângă asta, transport, cazare, trei mese pe zi,  ceea ce complică un pic lucrurile pe lângă procedura legală de a-i aduce”, a declarat administratorul afacerii.

Salariul unui angajat străin care vine în România pentru a lucra în industria ospitalității pornește de la 2.500 de lei și poate trece peste 6.000 de lei pe lună.