Ce sancțiuni riscă angajatorii care nu respectă badantele în Italia. Amenzile sunt uriașe

Italia însăsprește regulile pentru familiile care angajează îngrijitoare, menajere sau babysitter. Angajatorii care nu respectă badantele riscă amenzi de până la 1.500 de euro.

11 oct. 2022, 09:11
Ce sancțiuni riscă angajatorii care nu respectă badantele în Italia. Amenzile sunt uriașe

Autoritățile italiene au emis un nou decret care are ca scop creșterea protecției lucrătorilor casnici.

Citește și Pensia pentru badante în Italia, modalitatea de calcul. Valoarea pensiei depinde de numărul orelor de lucru

„Decret Transparență” – Decretul Legislativ nr. 104/2022, extinde obligațiile de informare pentru menajere, badante și dădace în Italia. Potrivit noilor reglementări, angajatorii care nu comunică toate informațiile în momentul angajării personalului și nu respectă decretul pot fi amendați cu o sumă de până la 1.500 de euro.

Ministerul și Inspectoratul Muncii din Italia au publicat mai multe circulare care furnizează informații utile angajatorilor cu privire la modul de a furniza corect informații badantelor, menajerelor și dădacelor.

Decretul Transparenței urmărește crearea „condițiilor de muncă transparente și previzibile în Uniunea Europeană”, așa cum se precizează în Directiva (UE) 2019/1152 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 pe care o pune în aplicare Decretul 104/2022.

Noua lege nu se limitează doar la a cere ca aceste informații să fie incluse în contractele stipulate, ci obligă să integreze toate contractele existente chiar dacă sunt semnate înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, adică din luna august.

Contractele de muncă ala badantelor ar trebui să includă informații precum: detaliile referitoare la părțile contractului, locul de muncă, sediul, clasificare, data începerii, tipul raportului de muncă, perioada de probă, pregătire, concediu, preaviz de retragere, remunerare, planificarea timpului de lucru, contractul colectiv aplicat, instituțiile de asigurări sociale, asistență și siguranță, sistemele automatizate de luare a deciziilor utilizate etc.

„Informațiile se referă nu numai la aspectele și acordurile contractuale sau la prevederile exclusiv ale dreptului muncii, ci și la unele informații despre prelucrarea datelor cu caracter personal, despre prelucrarea automată și sistemele automate de luare a deciziilor sau de monitorizare și privind siguranța la locul de muncă, în special cu privire la dreptul de a primi instruirea oferită”, transmit autoritățile italiene.

Citește și O badantă din Italia a devenit milionară după moartea bătrânului pe care l-a îngrijit. Care a fost reacția rudelor bărbatului decedat