Ce schimbări au loc în organism dacă faci un duș rece zilnic. Ce spun medicii despre acest obicei

Medicii îi sfătuiesc pe oameni să facă un duș rece zilnic deoarece acest obicei poate îmbunătăți starea de bine.

13 feb. 2023, 09:32
Ce schimbări au loc în organism dacă faci un duș rece zilnic. Ce spun medicii despre acest obicei
Ce beneficii poate avea un duș rece pentru organism

Alex Trevatt este lider clinic și conduce compania de educație medicală Medistudents și le recomană pacienților săi să facă un duș rece zilnic, acest lucru putând aduce foarte multe beneficii organismului.

Beneficiile unui duș rece zilnic

  • Îmbunătățește circulația

Potrivit medicului, un duș rece introdus în rutină poate duce la stimularea circulației în timp.

„S-a demonstrat că imersiunea în apă rece constrânge vasele de sânge și apoi le dilată, ceea ce duce la îmbunătățirea circulației”, a declarat Trevatt pentru BestLife.

Experții spun că acest lucru se înmtâmplă deoarece „apa rece îți pune sistemul circulator în suprasolicitare”. În timp ce apa înghețată șocează pielea, corpul răspunde prin pomparea sângelui către organele vitale și prin contracția vaselor de sânge de lângă suprafața pielii.

„Acest proces stimulează fluxul sanguin, ceea ce – în ansamblu – este un lucru bun pentru sănătatea ta generală”, mai spun aceștia.

Totuși, există și alte metode de a îmbunătăți circulația, precum plimbările în aer liber.

Citește și: Ce beneficii ai dacă faci un duș rece timp de cinci minute, de două ori pe săptămână

  • Reduce inflamațiile

Oamenii care suferă de inflamații sau umflături pot face dușuri reci regulate.

„S-a demonstrat că expunerea la apă rece reduce inflamația din organism, îmbunătățind starea generală de sănătate și ameliorând anumite afecțiuni, cum ar fi artrita”, spune Trevatt.

Atleții fac băi reci după antrenamentele grele din acest motiv.

Au existat câteva studii care au arătat că ar putea exista o oarecare diminuare a durerii după ce oamenii au fost scufundați în apă rece timp de aproximativ 1o minute față de cei care nu au făcut nicio terapie cu apă rece. Când ești în apă rece, vasele de sânge se contractă, astfel încât există un flux sanguin mai mic în zonă, apoi există mai puțină umflătură și inflamație, ceea ce duce la mai puțină durere”, spune Tracy L. Zaslow, specialst ortopedic.

  • Întărește sistemul imunitar

Un duș rece poate stimula sistemul imunitar.

„S-a demonstrat că expunerea la apă rece crește producția de celule albe din sânge, care ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea bolilor”, spune Trevatt.

În cadrul unui studiu realizat în 2016 au fost sondate efectele dușurilor reci asupra absențelor de la serviciu legate de sănătate. Au fost înrolați 3.018 de participanți cu vârste între 18 și 65 de ani și au fost repartizați să fac un duș cașd-frig pentru 30, 60, 90 de secunde sau să facă parte din grupul de control.

„Un model de regresie binomială negativă a arătat o reducere cu 29% a absențelor pe caz de boală pentru regimul de duș (cald-la-frig) în comparație cu grupul de control”, a fost concluzia studiului.

Citește și: Câte linguri se adaugă la o cană pentru o cafea perfectă. Secretul pentru o băutură mult mai aromata şi energizantă

  • Crește dispoziția și atenția

Unul dintre cele mai importante beneficii ale dușului rece este faptul că stimulează creierul. Astfel, atenția ta va fi mai sporită, iar starea de spirit una mult mai bună.

„S-a demonstrat că expunerea la apă rece eliberează endorfine, care sunt analgezice naturale și îmbunătățesc starea de spirit”, spune Trevatt.

Totuși, unii experți spun că dușurile reci și scufundările în ape reci pot pune la grea încercare organismul, așa că e bine sp vă sfătuiți cu medicul înainte de a vă aventura.

„Dacă o încercați pentru prima dată, nu vă grăbiți și aclimatizați-vă, reduceți încet temperatura pe parcursul a câteva zile sau săptămâni. Nu vă șocați corpul să o facă la maxim pentru prima dată”, spune un doctor în fiziologie a exercițiului fizic.