Ce se ascunde în spatele planului lui Ponta pentru atragere de investiţii

Publicat: Vineri, 12 Iulie 2013 17:10 // Actualizat: Luni, 15 Iulie 2013 10:09 // Sursa: RTV.net

Planul de atragere de investiţii străine de 10 miliarde euro şi 50.000 de noi locuri de muncă prezentat de premierul Victor Ponta joi este considerat ambiţios de unii şi iluzoriu de alţii. Adevărul a făcut o analiză a strategiei prezentate de premier, apreciind că "este o piesă dintr-un puzzle construit cu viziune".

Foto: România TV

Considerat de unii drept o iniţiativă bună, iar de alţii ca un joc de imagine, strict politic, planul de atragere de investiţii şi de creare de 50.000 de locuri de muncă este analizat de Cristian Socol în Adevărul.

"Planul Ponta de investiţii şi creare de locuri de muncă este doar o piesă dintr-un puzzle construit cu viziune. Pe fondul consolidării macroeconomice (concretizată în procedura de deficit bugetar excesiv, surplus de cont curent,costuri de finanţare reduse s.a.), a stabilităţii politice şi a contextului regional favorabil, percepţia investitorilor asupra României dă semne de schimbare. Premierul a simţit momentul bun şi, pe baza relansării relaţiilor economice şi politice externe a propus pedalarea pe atragerea de investiţii străine directe. Miza ascunsă este de a stimula investiţii pe cât posibil cu valoare adăugată ridicată, care să multiplice crearea de locuri de muncă şi valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează. Suplimentar, miza este legată de investiţii greenfield cât mai mult cu putinţă", scrie sursa citată.

În analiza Adevărul se arată că "prin folosirea resurselor disponibile combinată cu îmbunătăţirea tehnologică va apărea ca efect creşterea celor două tipuri de eficienţă ca urmare a stimulării investiţiilor care aduc tehnologie ridicată şi efecte de multiplicare".

"Una dintre ţintele Planului Naţional de investiţii Strategice şi creare de locuri de muncă este modificarea de paradigmă cu privire la tratamentul investitorilor autohtoni sau străini. (...) Este primul exerciţiu de programare economică orientativă din istoria postdecembristă a României (model folosit de zeci de ani în Germania, Franţa, Olanda, China, SUA s.a.)", mai notează sursa citată, adăugând că planul dă dovadă de o viziune atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 aug 07:01
...şi 50.000 de noi locuri de muncă prezentat de premierul Victor Ponta joi este considerat ambiţios de unii şi iluzoriu de alţii. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
12 iul 18:14
...sursa citată, adăugând că planul dă dovadă de o viziune atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Sursa : RTV.NET ...
1
EUR
4.8746
RON
20 Oct
noapte 4 °
zi 17 °
Ultimele joburi adaugate
24 H