Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă. Bucatele pe care este neapărat să le împarţi în Sâmbăta morţilor

În sâmbăta dinaintea Lăsatului de sec pentru Postul Paștelui, se sărbătoresc Moşii de iarnă. În această zi, cunoscută şi sub numele de Sâmbăta piftiilor, în toate bisericile din România se fac slujbe și se împart bucate pentru sufletele celor dispăruţi dintre noi.

25 feb. 2022, 16:00
Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă. Bucatele pe care este neapărat să le împarţi în Sâmbăta morţilor

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă. Moşii de iarnă, împreună cu Moșii de Sâmedru formează Moșii cei Mari de peste an. Biserica îi pomenește pe cei plecaţi dintre noi în toate sâmbetele de peste an.

Sâmbătă e ziua închinată amintirii celor răposați pentru că cuvântul Sâmbătă (adică Sabat) înseamnă odihnă. E ziua în care Dumnezeu S-a odihnit după facerea lumii și, prin urmare, în această zi cerem și noi odihnă pentru cei dispăruţi dintre noi, după ostenelile și alergarea din această viaţă, potrivit crestinortodox.ro

Ce se dă de pomană la Moșii de iarnă

În dimineaţa acestei zile, creștinii merg la biserică cu colivă, vin și prescuri, cu lactate, vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. În mod tradiţional, în sâmbăta morţilor se mai împarte şi piftie, de unde şi denumirea de Sâmbăta piftiilor. După ce sunt sfinţite de preot, bucatele sunt împărțite pentru sufletul celor adormiţi atât celor prezenți în biserică, cât și oamenilor sărmani sau altor persoane precum rude, vecini sau prieteni.

În unele regiuni din ţară, după slujba din biserică preotul trece pe la morminte unde oficiază o altă slujbă, apoi stropeşte mormântul cu vin. De asemenea, este bine să se aprindă cel puțin două lumânări la mormânt, acestea având rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor adormiţi.

Citeste si Moșii de iarnă 2022. Tradiții şi superstiţii. E mare păcat să faci treabă în această zi. SINGURA activitate pe care este bine s-o faci în Sâmbăta morţilor

Zilele în care se face pomenirea celor adormiţi

Biserica pomenirea tuturor răposaţilor în anumite sâmbete din cursul anului, numite sâmbetele morților, și anume:

  • Sâmbătă Rusaliilor sau Moşii de vară. Pogorârea Sfântului Duh se sărbătoreşte a doua zi după Moşii de vară, astfel că, prin pomenirea morţilor, Duhul Sfânt se va pogorî și asupra lor, izbăvindu-i din stricăciune și din pedeapsă. Se aduc la biserica și se împart la morminte mâncăruri, fructe, haine și diferite vase.
  • Sâmbătă lăsatului sec de carne sau Moșii de iarnă. Duminica următoare, fiind închinată pomenirii înfricoşatei Judecăți, facem rugăciune pentru răposați pentru ca Dumnezeu să Se îndure de ei la Judecata de apoi.

Se mai obișnuiește, de asemenea, să se facă parastase în Sâmbăta a doua, a treia și a patra din Postul cel Mare, pentru că în celelalte zile din acest timp al Postului nu se săvârșeste Liturghie și deci nu se pot face nici parastase pentru cei răposați; de asemenea, în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Floriilor, când ne rugăm ca Domnul să-i învie și pe răposatii noștri la vremea cuvenită. E ultima dată când se mai pot face parastase până la Duminica Tomii.

Citeste si Iată rețeta pentru cea mai bună colivă tradițională. Secretul pe care trebuie să îl știe orice gospodină