Moșii de iarnă 2022. Tradiții şi superstiţii. E mare păcat să faci treabă în această zi. SINGURA activitate pe care este bine s-o faci în Sâmbăta morţilor

Anual, în ultima sâmbătă dinaintea Lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui, credincioșii sărbătoresc Moșii de iarnă. În această zi, în toate bisericile din România se fac slujbe și se împart bucate pentru sufletele celor adormiţi. Sâmbăta morţilor mai poartă numele de Sâmbăta piftiilor.

25 feb. 2022, 12:19
Moșii de iarnă 2022. Tradiții şi superstiţii. E mare păcat să faci treabă în această zi. SINGURA activitate pe care este bine s-o faci în Sâmbăta morţilor

Moșii de iarnă 2022. Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, care sunt şapte la număr. Cea de-a şaptea şi ultimă sâmbătă a morţilor este Sâmbăta lui Lazar, înainte de Săptămâna Mare. Zilei dedicate Moşilor de iarnă îi sunt specifice o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de necazuri.

Moşii de iarnă 2022. De ce este bine să aprinzi două lumânări la morminte

În dimineaţa acestei zile, creștinii obişnuiesc să meargă la biserică cu colivă, vin și prescuri. După ce sunt sfinţite de preot, acestea sunt împărțite pentru sufletul celor adormiţi. De asemenea, se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. În mod tradiţional, în sâmbăta morţilor se mai împarte şi piftie, de unde şi denumirea de Sâmbăta piftiilor.

Toate aceste bucate vor fi împărțite după sfinţire atât celor prezenți în biserică, cât și celor nevoiaşi sau altor persoane precum rude, vecini sau prieteni.

Citeste si Moşii de iarnă 2022. Când se dă de pomană de Ziua Morţilor. Ce alte tradiţii se respectă în ziua de dinainte de Lăsata Secului

În unele zone, după slujba din biserică se oficiază o altă slujbă la mormânt, iar mormântul este stropit cu vin de către preot. De asemenea, este bine să se aprindă cel puțin două lumânări la mormânt, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți, potrivit traditii-superstitii.ro

Moşii de iarnă 2022. Este mare păcat să faci treburi azi. Singura activitate pe care o poţi face

Referitor la această sărbătoare există credinţa că, dacă nu este cinstită cum se cuvine, există riscul să înnebunești sau să tremuri asemenea unei piftii. Singurele treburi pe care ai voie să le faci în această zi sunt cele referitoare la pomenirea morților. Nu este bine să speli, să lucrezi sau să muncești la câmp.

Moșii de iarnă se mai numesc popular și Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, deoarece în această zi se mănâncă și se împart piftii pentru sufletele celor adormiţi. Piftiile se împart cu tot cu vasul în care s-au pregătit, iar ce rămâne neîmpărțit și nemâncat se aruncă a doua zi, pentru a nu suferi de friguri sau tremurături în restul anului.

Citeste si Moşii de iarnă. Ce nu se mănâncă de Sâmbăta Morţilor şi ce se dă de pomană