Ce se întâmplă când consumi miere încălzită. Prof. Gheorghe Mencinicopschi dezvăluie ce efecte are asupra organismului

Există printre oameni mitul că mierea tratată termic devine toxică. Prof. Gheorghe Mencinicopschi susţine că "în contact cu apa mai caldă de 40 de grade, mierea devine toxică, îşi schimbă proprietăţile".

05 apr. 2022, 08:42
Ce se întâmplă când consumi miere încălzită. Prof. Gheorghe Mencinicopschi dezvăluie ce efecte are asupra organismului
Ce se întâmplă când consumi miere încălzită. Prof. Gheorghe Mencinicopschi dezvăluie ce efecte are asupra organismului

Ce se întâmplă când consumi miere încălzită. Mierea încălzită la temperaturi joase, până în 40 de grade Celsius, nu își schimbă nici culoarea, nici strucura chimică, doar consistența, ba chiar devine mai fluidă și ușor de consumat. Conform mai multor cercetări din ultima vreme, mierea încălzită la peste 40 de grade capătă un compus toxic și anume hidroxi-metil-furfural, prescurtat HMF.

Ce se întâmplă când consumi miere încălzită. Ce efecte are asupra organismului

HMF este de fapt o aldehidă care se formează în momentul în care mierea se caramelizează sau se rumenește. Compusul este toxic pentru organism, dar cantitatea de HMF din mierea topită este mult mai mică decât din alte produse alimentare pe care le consumăm zilnic. HMF se găsește în bere, sucuri acidulate, fripturi, pizza, pâine, biscuiți, dulciuri procesate din comerț pe care le consumăm mult mai des decât consumăm miere. Orice produs procesat care conține zahăr, melasă, sirop de porumb, zaharoză sau alți îndulcitori artificiali va conține și HMF în cantități apreciabile!

Nu mai folosi niciodată mierea așa în dietă! Te poate îngrășa și poate crea probleme pentru sănătatea organismului uman!

„Ideea este că prelucrarea termică distruge enzimele. Practic, de fiecare dată când încălzim mierea enzimele se distrug, ceea ce reduce foarte mult calitățile curative ale mierii. Mierea crudă și proaspată are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile”, a spus Gh. Mencinicopschi.

Hidromelul, băutura pe bază de miere, preparată încă din antichitate, care te întinereşte. Era numit „băutura zeilor”

Concluzia este că zi de zi îngurgităm cantităţi rezonabile de HMF din fripturi, grătare, biscuiţi, pâine albă sau prajită, bere, cafea, fructe deshidratate (inclusiv în sănătoasele mixuri de musli). Mai puţin din mierea încălzita într-un ceai. Pe scurt, mierea încălzită nu este toxică! O puteți adăuga liniștiți și în băuturile calde, însă pentru a păstra o cantitate cât mai mare de substanțe benefice, aceasta trebuie adăugată doar atunci când s-a ajuns la temperatura optimă de consum și nu când acestea sunt fierbinți. Înlocuirea ei cu alți îndulcitori este necesară doar dacă aceasta nu se pretează ca îndulcitor pentru băutura respectivă (de exemplu în cafea nu prea merge) sau dacă sunt constrângeri din punct de vedere medical. Comparativ cu mierea, zahărul are o concentraţie de HMF de 100 de ori mai mare! Deși scade valoarea nutritivă a mierii, adăugarea de miere în băuturi calde sau fierbinți nu este un procedeu toxic!