Ce se întâmplă cu factura la curent, dacă nu se trimite indexul. Cum calculează furnizorii ce ai de plată

Furnizorii de energie îşi sfătuiesc consumatorii să transmită regulat indexul. pentru a nu fi tarifaţi în plus. Ce se întâmplă, însă, dacă nu este transmis indexul şi cum se poate ajunge la plata unor facturi mult mai mari decât în mod normal.

14 mai 2023, 14:18
Ce se întâmplă cu factura la curent, dacă nu se trimite indexul. Cum calculează furnizorii ce ai de plată

Furnizorii de energie îşi sfătuiesc consumatorii să țină sub control costul facturilor prin transmiterea regulată a indexului. cea mai bună metodă de a nu ajunge să plătești o factură uriașă este să citești lunar contorul și să transmiți furnizorului valoarea acestuia.

Citeşte şi  Marius Budăi, ministrul Muncii, merge la Bruxelles cu o misiune clară: „Negociem dispariţia limitării creşterii pensiilor din PNRR”

Dar, ce se întâmplă cu factura la energie electrică dacă nu se trimite indexul? În acest caz, furnizorul va aplica un sistem de facturare, conform legislației în vigoare. Concret, va calcula valoarea facturii la energiei printr-un index estimat, conform convenției de consum stabilită între furnizor și consumator.

Citeşte şi  Aşa arată topul scumpirilor din România. Ce produs alimentar s-a scumpit cel mai mult în ultimul an

În situaţia în care clientul nu comunică indexul timp de mai multe luni, furnizorul are dreptul să trimită în teren agenți care să facă citirea contorului. În acest caz, următoarea factură la energie va cuprinde o regularizare. Regularizarea poate fi în plus sau în minus, în funcție de raportul dintre plățile anterioare și valoarea consumului.