Marius Budăi, ministrul Muncii, merge la Bruxelles cu o misiune clară: „Negociem dispariţia limitării creşterii pensiilor din PNRR”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, pare mai hotărât ca oricând să facă lumină în privinţa modului în care pensiile românilor au fost plafonate, ca urmare a PNRR. Budăi spune că e de neînţeles de ce s-a ales această variantă de către fostul guvern, dar şi că va negocia la Bruxelles eliminarea limitării creşterii pensiilor pentru români.

14 mai 2023, 13:33
Marius Budăi, ministrul Muncii, merge la Bruxelles cu o misiune clară: „Negociem dispariţia limitării creşterii pensiilor din PNRR”

Marius Budăi, ministrul Muncii, spune că e de neînţeles de ce s-a ales această variantă de către fostul guvern. El a explicat faptul că nu a impus nimeni din afara ţării o limitare a creşterii pensiilor, în cadrul PNRR, acuzând fostul guvern pentru această decizie.

Citeşte şi Bani de la stat pentru aceşti români. Ce categorie de persoane primeşte vouchere în valoare de 5000 de euro

„Trebuie să știm cu toții că nu există –  am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE – niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări. Trebuie să legi această plafonare, dacă totuși vrei să ai una, de o analiză de impact bine întocmită, ori la scrierea acestului PNRR la secret, descoperim tot felul de probleme. Nu există niciun fel de analiză, niciun fel de explicație.”, a explicat Marius Budăi, la România TV.

Citeşte şi  Aşa arată topul scumpirilor din România. Ce produs alimentar s-a scumpit cel mai mult în ultimul an

Pus în faţa faptului împlinit, Marius Budăi a anunţat, însă, ca va mere la Bruxelles tocmai pentru a negocia eliminarea acestei retsricţii din PNRR. De asemenea, el a punctat imporanţa aplicării legii 127, prin care să fie eliminate inechităţile din sistemul de pensii.

„Trebuie să avem discuții cu Comisia Europeană, să închidem spre final de an și legea pensiilor, să vedem ce păstrăm din legea veche că noi am scris foarte clar în programul de guvernare că plecăm în analiză de la Legea 127. Grija principală să fie rezolvarea inechităţilor şi bineînțeles pe viitor să avem şi spațiu bugetar pentru a majora pensiile.  Dar nu m-aș pronunța din luna mai pe ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu procente și cu alte lucruri, să creăm așteptări pe care ulterior tot noi, această coaliție, nu le putem îndeplini. Aş fi un pic mai prudent”, a spus Budăi, pentru Antena 3.