Şedinţă de urgenţă la Guvern pe tema facturilor la energie. Anunţ crucial pentru români

Românii urmează să afle miercuri ce se întâmplă cu facturile la energie. O şedinţă interministerială pe tema măsurilor de sprijin va avea loc la Guvern.

17 aug. 2022, 12:19
Şedinţă de urgenţă la Guvern pe tema facturilor la energie. Anunţ crucial pentru români

Autorităţile caută soluţii pentru a veni în sprijinul românilor în contextul creşterii preţurilor la energie. Comitetul interministerial urmează să decidă miercuri forma finală a unei ordonanțe de guvern astfel încât facturile la energie să nu crească.

Guvernanţii vor discuta despre facturile la energie, plafonarea preţurilor şi metodele de sprijin pentru populaţie. Potrivit unor surse politice citate de România TV, autorităţile vor să păstreze plafoanele actuale pentru compensarea preţurilor la energie. Pentru a face rost de bani în vederea acoperirii cheltuielor cu plafonarea guvernanţii iau în calcul supraimpozitarea intemediarilor.

Citeşte şi Europa se confruntă cu o creștere record a prețului energiei electrice: „Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie”

Reamintim că Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) nu a prezentat nicio soluție în ședința coaliției pe această temă care a avut loc marți. În schimb, președintele ANRE Dumitru Chiriță și Iulian Iancu, membru în Comitetul de reglementare al ANRE, au avut discuții în contradictoriu.

Marcel Ciolacu, acuzaţii incendiare: „Pe piaţa energiei e o speculă. Sunt nişte lucruri bizare”

Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că pe piața energiei se desfășoară o adevărată speculă. Prețurile de vânzare au crescut în mod nejustificat, iar cei care au cumpărat energia de la producători și acum o tranzacționează la prețuri de  peste zece ori mai mari nu sunt impozitați în niciun fel.

„Să vedem abordarea pentru anul viitor, când 75% din energie nu este vândută. Sunt aceste două abordări, când energia este vândută și când nu este vândută la anul și mai este abordarea în ceea ce privește supraimpozitarea producătorilor, dar aceștia au vândut energia cu 200 -300 de lei, iar aceasta se vinde cu 4.000 de lei. Vom costata la finalul anului că românia a consumat cât a produs.

Eu nu consider corect total în afară de această diferență imensă de preț, de speculă, care este neimpozitată așa cum sunt producătorii. Statul român dă certificate verzi pentru energia verde, cum să dăm certificate verzi iar energia verde produsă în România trebuie să o exportăm. Sunt niște lucruri bizare. (…) La 1 septembrie vor intra în vigoare măsurile și eu le văd pe termen mai lung, până în 2025″, a declarat Marcel Ciolacu.

Citeşte şi PSD nu susţine diminuarea schemei de compensare a preţurilor la energie, spune Marcel Ciolacu: „Soluţia corectă este reglementarea”