Europa se confruntă cu o creștere record a prețului energiei electrice: „Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie”

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, care pare că o să persiste și în anul 2023. Prețul energiei electrice în Europa a atins un nou record.

16 aug. 2022, 18:57
Europa se confruntă cu o creștere record a prețului energiei electrice: „Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie”

Preţul de referinţă la energia electrică în Europa a depăşit marţi, pentru prima dată, pragul de 500 de euro pentru un Megawatt-oră, sporind astfel presiunile asupra companiilor şi gospodăriilor.

Citește și Se schimbă iar facturile la energie electrică şi gaze. Ce modificări au fost făcute

În Germania, preţul electricităţii pentru anul următor a urcat cu 6,4%, la 508 euro pentru un Megawatt-oră pe bursa European Energy Exchange AG. Este un avans de aproximativ 500% în ultimul an, determinat în special de reducerea livrărilor de gaze ruseşti.

Industria simte efectele negative, în condiţiile în care costurile cu energia continuă să crească. Nyrstar NV este cea mai recentă firmă afectată, care marţi a anunțat închiderea topitoriei de zinc Budel din Ţările de Jos – una dintre cele mai mari din întreaga Europă.

„Cu cât mai îndelungată va fi perioada în care aceste preţuri cresc, cu atât mai sever va fi impactul resimţit de economie. Magnitudinea creşterii şi magnitudinea crizei nu sunt comparabile cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii”, a declarat Daniel Kral, economist la Oxford Economics.

Ţările europene se pregătesc pentru posibile penurii de energie în această iarnă, unele luând în calcul măsuri drastice precum raţionalizarea livrărilor către anumite industrii, pentru a se asigura că poate fi îndeplinită cererea esenţială.

Seceta şi căldura extremă din Europa au dus la reducerea debitelor râurilor şi a rezervoarelor care sunt cruciale pentru furnizarea de energie hidroelectrică  în unele ţări.

Nivelul scăzut al râurilor din Germania ar putea agrava problemele de furnizare a energiei în țara respectivă, deoarece deficienţele din transport vor afecta planurile Guvernului de a creşte, temporar, utilizarea cărbunelui.

„Vedem deja efectele negative asupra industriei în urma continuării creşterii preţului gazelor. Şi, după noua taxă pe gaze anunţată de Germania săptămâna aceasta, şi gospodăriile vor simţi presiunea”, a avertizat Kesavarthiniy Savarimuthu, analist la Bloomberg.

Citește și Veşti bune pentru milioane de români. În viitoarele facturi emise de furnizorii de energie electrică nu veți mai plăti nici abonamentul