Ce se întâmplă cu impozitarea pensiilor. Decizie de ultimă oră anunţată de Înalta Curte DOCUMENT

Publicat: Miercuri, 02 Octombrie 2019 09:14 // Actualizat: Miercuri, 02 Octombrie 2019 09:14 // Sursa: romaniatv.net

Senatul a aprobat, în data de 18 septembrie, proiectul legislativ inițiat de Eugen Teodorovici privind impozitatea pensiilor speciale. Înalta Curte contestă decizia care ar afecta inclusiv veniturile magistraţilor. RomaniaTV.net vă prezintă decizia ÎCCJ.

ÎCCJ contestă modul în care s-a decis impozitarea pensiilor speciale, prezentându-și părerea de rău cu privire la faptul că cei vizați n-au fost consultați. 

Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat marţi că îşi manifestă îngrijorarea faţă de procedura de adoptare a proiectului de modificare a Codului fiscal, care prevede taxarea pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei.

LEGEA PENSIILOR schimbă FORMULA DE CALCUL. Toate pensiile se recalculează. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

"În şedinţa din data de 30 septembrie 2019, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi-a manifestat îngrijorarea faţă de procedura de adoptare a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Pix nr. 396/2019). Lipsa unor consultări reale a tuturor categoriilor de destinatari ale căror drepturi sunt vizate în mod direct, contextul şi urgenţa cu care se derulează procedura legislativă, lipsa unor studii de impact asupra efectelor generate de adoptarea proiectului sunt aspecte care nu corespund unor minime exigenţe în materia procedurii de modificare a legilor", se arată într-un comunicat al Instanţei supreme.

Judecătorii şi procurorii îşi apără veniturile

Pe 18 septembrie, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, iniţiativa legislativă a Ministerului de Finanţe prin care sunt taxate pensiile cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei, cu 50%.

Propunerea legislativă prevede instituirea unei taxe pe veniturile reprezentând pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi şi statute speciale.

"Conform informaţiilor furnizate de Casa Naţională de Pensii, pentru un număr de 9.312 beneficiari de pensii de serviciu în plată la sfârşitul lunii iunie 2019, din total sume cuvenite în cuantum de 105.706.216 lei, partea suportată din bugetul asigurărilor sociale de stat bazată pe contributivitate reprezintă aproximativ 16,9%, iar cea fără contributivitate, suportată de la bugetul de stat, reprezintă aproximativ 83,1%. Se constată că în cazul pensiilor mai mari de 10.000 lei lunar componenta bazată pe necontributivitate este dominantă comparativ cu cea bazată pe contributivitate", se arată în expunerea de motive.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ÎCCJ impozitare pensii Înalta Curte pensii pensii speciale
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
22 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H