Ce se întâmplă cu plata facturilor la curent umflate. ANRE explică procedura pas cu pas

Reprezentantul ANRE a precizat că, în cazul clientului care depășește plafonul de 255 kW/oră, se facturează cu preț plafonat până la această limită și restul, la prețul mediu de achiziție al furnizorului.
Filip Stan
22 sept. 2022, 16:34
Ce se întâmplă cu plata facturilor la curent umflate. ANRE explică procedura pas cu pas

ANRE îi sfătuieşte pe români cum să evite plata facturilor umflate. Românii care au contestat facturile la curent primite trebuie să primească răspuns de la furnizor în cel mult 15 zile, iar în acest interval, plata se suspendă. Precizări despre procedură au fost oferite de vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy Bege.

Potrivit sursei citate, facturarea ar trebui să fie făcută de către furnizor, lunar. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă și este facturare la alte termene prevăzute în contract, atunci trebuie să împartă furnizorul și să specifice.

”Clientul ar trebui să facă o plângere sau măcar să întrebe furnizorul de ce a procedat cum a procedat. Și până când nu primește un răspuns, și termenul de răspuns de la furnizor este de 15 zile lucrătoare, până nu primește un răspuns la o factură contestată, obligația de plată se suspendă”, a declarat vicepreședintele ANRE, la Digi24.

Potrivit noii legislații, încadrarea în anumite tranșe pentru compensarea facturilor se face comparativ cu consumul din 2021. Beneficiază de plafonare cei cu consum mediu sub 100 kW/oră, pentru care plafonarea este de 68 bani pe kW/oră cu TVA și toate tarifele incluse, respectiv cei cu consum între 100 și 255 kW/oră – plafonare de 80 de bani pe kW/oră.

Rabla pentru becuri. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că bugetul propus se ridică la 400 milioane lei

Cei care depășesc aceste plafoane vor plăti prețul pe care îl are furnizorul. Această schemă să aplică până la finalul lunii august, anul viitor.

Reprezentantul ANRE a precizat că, în cazul clientului care depășește plafonul de 255 kW/oră, se facturează cu preț plafonat până la această limită și restul, la prețul mediu de achiziție al furnizorului.

De asemenea, obligația de citire a contorului revine distribuitorului de energie electrică, la un interval de cel puțin o dată la 3 luni. Dacă furnizorul nu are indici citiți nici de la client, nici de la distribuitor, pentru luna respectivă ia cantitatea din convenția de consum (consum mediu declarat în convenție de către client). Dacă nu există nici convenție, atunci poate estima în funcție de istoricul de consum al acelui client.

Controale inopinate la distribuitori de energie electrică. Se verifică modul de citire a indexului

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a demarat acţiuni de control inopinate la şase operatori de distribuţie a energiei electrice, pentru a verifica modul de îndeplinire a obligaţiei legale privind citirea indexului grupului de măsurare al clienţilor casnici la un interval de maximum trei luni, în vederea emiterii facturilor de regularizare.

Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii de reglementare, controalele vizează companiile Distribuţie Energie Electrică România, Distribuţie Energie Oltenia, Delgaz Grid, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea.

„Importanţa citirii indexului aparatului de măsură de către operatorul de distribuţie şi transmiterea acestuia furnizorului este esenţială întrucât furnizorul are obligaţia facturării cantităţilor reale de energie electrică consumate, pe baza acestui index”, notează ANRE.

Instituţia a mai efectuat acţiuni de control, pe aceeaşi tematică, şi a aplicat operatorilor de distribuţie de energie electrică, pentru neregulile constatate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2021, sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 4,86 milioane de lei, după cum urmează: Distribuţie Energie Electrică România (1,070 milioane de lei), Distribuţie Energie Oltenia (590.000 lei), Delgaz Grid (800.000 lei), E-Distribuţie Muntenia (800.000 lei), E-Distribuţie Banat (800.000 lei) şi E-Distribuţie Dobrogea (800.000 lei).

ANRE precizează că, în anul 2022, s-au primit 615 petiţii în legătură cu necitirea indexului aparatului de măsurare a energiei electrice de către operatorii de distribuţie a energiei electrice, potrivit Agerpres.

ANRE a început controale la furnizorii de energie electrică. Se verifică modul de citire a indexului
Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi transmisă spre decontare a depăşit 4,3 miliarde de lei, informează joi instituţia într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.118/2021, situaţia cererilor pentru perioada aprilie 2022 – martie 2023 arată că un număr de 80 de societăţi au depus cereri de decontare, numărul total al cererilor depuse este de 347, numărul total de cereri aprobate este de 277, în timp ce numărul de cereri neeligibile s-a ridicat la 56.

Pe baza aceluiaşi act normativ, suma transmisă pentru decontare către Ministerul Energiei este de 2,34 miliarde lei, valoarea totală a cererilor neeligibile fiind de 10,24 milioane lei, iar cuantumul total solicitat este de 2.35 miliarde lei.

ANRE precizează că diferenţa de 14 cereri depuse pentru decontare reprezintă cererile care se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate.

În conformitate cu OUG 27/2022, datele autorităţii de reglementare arată astfel: număr total societăţi care au depus cereri – 70, număr total cereri depuse – 234, număr total cereri aprobate, clienţi casnici – 53, număr total cereri aprobate, clienţi noncasnici – 84, număr total cereri aprobate, clienţi casnici şi noncasnici – 137, număr total cereri neeligibile, clienţi casnici – 3, număr total cereri neeligibile, clienţi noncasnici – zero, suma transmisă către Ministerul Energiei (clienţi noncasnici) – 995 milioane lei, suma transmisă către ANPIS (clienţi casnici) – 984,5 milioane lei, suma transmisă (clienţi casnici şi noncasnici) – 1,98 miliarde lei.

„Diferenţa de 97 cereri depuse pentru decontare reprezintă cererile care se află în diferite stadii de analiză, iar pe măsură ce operatorii încarcă datele şi documentele justificative solicitate de către experţii alocaţi, verificarea şi determinarea acestora se va realiza cu maximă operativitate”, menţionează Autoritatea.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică