Ce se întâmplă cu reducerea de 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți! Operatorii feroviari nu renunță

Studenții tună și fulgeră pentru că în aceste momente, reducerea cu 90% a prețului biletelor, plănuită de către Guvern, este blocată, după ce majoritatea operatorilor feroviari nu au acceptat aplicarea măsurii până când normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 privind transportul studenţilor nu vor fi publicate.

04 sept. 2023, 12:59
Ce se întâmplă cu reducerea de 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți! Operatorii feroviari nu renunță
Ce se întâmplă cu reducerea de 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți!

Ce se întâmplă cu reducerea de 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți! Reprezentanții Executivului au anunțat că normele ar putea fi adoptate prin Hotărâre de Guvern în cursul acestei săptămâni.

Citește și Cea mai ieftină vacanță de 1 Mai. Bilete de tren reduse cu până la 10% pentru cei care petrec la malul mării

Ce se întâmplă cu reducerea de 90% a prețului la biletele de tren pentru studenți!

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anunțat duminică că ghişeul Unic de Vânzări are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor, în condiţiile în care patru companii de transport feroviar persoane refuză să elibereze titluri de călătorie cu reducere pentru studenţi, pe motiv că normele metodologice aferente Legii învăţământului superior 199/2023 nu au fost publicate.

„La începutul zilei de 3 septembrie 2023, în condiţiile boicotului unora dintre operatorii de transport feroviar de călători (aflaţi sub contract de servicii publice cu Statul Român), vânzarea titlurilor de călătorie cu reducere 90% pentru studenţi este posibilă doar la Regio Călători. Operatorul InterRegional Călători vinde cu o reducere de 50%, conform prevederilor legale care nu mai sunt în vigoare, iar operatorii CFR Călători, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic refuză să elibereze titluri de călătorie pentru studenţi cu reducere. În aceste condiţii, şi Ghişeul Unic de Vânzări (bilete.infofer.ro) are funcţia de vânzare cu reducere pentru studenţi blocată (de la sistemele de procesare a plăţilor operatorilor)”, au transmis reprezentanţii ARF.

Astfel, în noile condiţii ale Legii învăţământului superior 199/2023, reducerea acordată studenţilor la călătoria cu trenul a fost extinsă la 90%, de la 50%, iar vârsta până la care aceasta se acordă a fost majorată la 30 de ani.

„Aşa cum anunţam şi în zilele anterioare, de la 3 septembrie 2023, Legea 199/2023 îşi produce efectele în privinţa drepturilor de călătorie a studenţilor. Odată cu intrarea în vigoare a viitoarelor norme se vor aplica procedurile prevăzute în acel act normativ privind verificarea identităţii beneficiarilor”, a declarat preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu.

Reprezentanții CFR Călători au anunţat sâmbătă că legitimaţiile de călătorie cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată se vor elibera, începând cu data de 3 septembrie 2023, doar pentru elevi, urmând ca pentru studenţi, acestea să fie disponibile după publicarea normelor metodologice aferente Legii învăţământului superior nr. 199/2023.

Citește și Bilete de tren de la CFR, mai scumpe de la 1 iulie