Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit acest număr de ani. Ce pensie vor primi după recalculare

Una dintre cele mai frecvente întrebări printre pensionari se referă la ce se întâmplă cu cei care nu au muncit timp de 15 ani. Conform legislației actuale, 15 ani reprezintă pragul minim necesar pentru a beneficia de pensia minimă sau de indemnizația minimă, care este în prezent de 1.281 lei.
Mircea Filipescu
22 mai 2024, 11:34
Ce se întâmplă cu românii care nu au muncit acest număr de ani. Ce pensie vor primi după recalculare

În cazul în care un pensionar a lucrat timp de 15 ani, dar pensia calculată pe baza contributivității nu atinge suma de 1.281 de lei, statul intervine pentru a completa pensia până la acest nivel.

Potrivit unui raport Newsweek, aproximativ 1.100.000 de pensionari beneficiază de pensia sau indemnizația minimă de 1.281 de lei.

Noua lege a pensiilor și pensionarii cu vechime sub 15 ani

O întrebare recurentă pe forumurile de discuții este legată de impactul Noii Legi a Pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, asupra celor care au vechime între 10 și 15 ani. Cel mai frecvent răspuns indică faptul că acești pensionari nu vor avea dreptul la pensie, la fel ca în legislația anterioară (legea 263/2010).

Trei situații pentru pensionarii cu vechime sub 15 ani

Lipsa dreptului la pensie minimă/socială: Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei.

Pensia bazată pe contributivitate: Pensionarii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbați) și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, sursa citată a raportat că după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei, iar statul adaugă diferența până la 800 lei.

Incapacitatea de muncă: Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. În acest caz, trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap, care este de aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav. Conform Legii 448/2006, indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei pentru handicap grav și la 350 de lei pentru handicap accentuat.

Exemplu de calcul al pensiilor

Newsweek a prezentat şi cazul unui pensionar care a primit o pensie de numai 195 de lei. Acest pensionar s-a pensionat la aproape 60 de ani și, din cauza unui handicap, a putut munci doar 2 ani și 11 luni, acumulând 1,51 puncte de contributivitate.

Formula de recalculare a pensiilor implică înmulțirea valorii punctului de referință (VPR) cu numărul total de puncte de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate.

În exemplul dat, VPR este de 81 de lei, iar punctele de stabilitate sunt adăugate pentru fiecare an de muncă între 25 și 35 de ani, variind între 0,5 și 1 punct pe an, în funcție de vechime.

Citeşte şi: Guvernul vrea să mărească salariile primarilor din localităţile cu până în 20.000 de locuitori. Ce alţi bugetari ar putea beneficia de majorare salarială

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Leacul natural care trebuie consumat neapărat în această vară. Lidia Fecioru spune că poate salva vieți și că are beneficii uimitoare
Capital.ro
Schimbare pentru certificatul de ÎNMATRICULARE al mașinii. Decizia finală a fost luată chiar ASTĂZI
Playtech.ro
ȘOC! Babs și Ema Uta, show incendiar în ținute minuscule. Au înnebunit internetul cu dansurile lor
DailyBusiness
Caniculă în România. ANM anunță ce temperaturi vor fi până la jumătatea lunii iunie
Adevarul
Armata Română pierde sute de militari lunar. Cum pot fi opriți soldații să părăsească sistemul
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Impozitare la nunți și botezuri. Ce obligații vor avea românii
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e „grăsuță”
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
EXCLUSIV Psihologul Iuliana Morlova, despre Raisa și Maria, cele două fetițe care au fost ucise de câte un membru din familie: „Copiii care au suferit neglijare sau abuz prezintă un risc de implicare în acte criminale pe viitor”
Capital.ro
Anunț pentru românii care au APARTAMENTE VECHI. Toți trebuie să știe
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
CENTRALĂ NUCLEARĂ într-o STAȚIUNE MONTANTĂ din România! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'