Ce se întâmplă cu sesizarea la CCR dacă pică Guvernul. Zegrean: „Nu afectează cu nimic dezbaterea, adoptarea sau neadoptarea moţiunii”

Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, a explicat, pentru dcnews.ro, ce se întâmplă cu sesizarea la CCR în cazul în care moţiunea trece, iar Guvernul Orban pică. 

RomaniaTV.net
31 aug. 2020, 08:42
Ce se întâmplă cu sesizarea la CCR dacă pică Guvernul. Zegrean: „Nu afectează cu nimic dezbaterea, adoptarea sau neadoptarea moţiunii”

Zegrean spune că sesizarea la CCR nu va afecta cu nimic dezbaterea, adoptarea sau neadoptarea moțiunii.

Dacă pică Guvernul, pică, dar va rămâne să conducă treburile țării până la formarea noului Guvern. Nu are nicio legătură cu sesizarea la Curtea Constituțională. Deci sesizarea asta nu afectează cu nimic dezbaterea, adoptarea sau neadoptarea moțiunii de cenzură”, precizează fostul preşedinte CCR.

În situaţia în care CCR va decide că a fost ilegală depunerea moţiunii în sesiune extraordinară, decizia nu va afecta moţiunea prezentă, aplicându-se pe viitor.

„Dacă CCR va spune la final că nu puteau să depună moțiune în sesiune extraordinară, atunci lucrurile se vor schimba pe viitor și nu se va mai putea depune. Eu cred, după câte văd eu, nu cred că va mai fi numit un alt Guvern până la alegerile parlamentare. Este în vigoare măsura instituirii unui Guvern în termen de 45 de zile, dar vom vedea ce se va întâmpla”, a declarat Augustin Zegrean pentru DC News. 

Citeşte şi MOŢIUNE DE CENZURĂ. Anunţ de ultimă oră al UDMR

Reamintim că Ionel Dancă, şeful cancelariei prim-ministrului, a declarat că a sesizat Curtea Constituţională ca urmare a depunerii moţiunii de cenzură în perioada dintre încheierea primei sesiuni ordinare şi începutul celei de a doua sesiuni ordinare a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Am sesizat Curtea Constituţională a României în privinţa unui conflict de natură constituţională provocat de depunerea moţiunii de cenzură de către PSD. Sunt mai multe argumente invocate în această sesizare. Cerem Partidului Social Democrat să amâne sau să programeze dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură după pronunţarea Curţii Constituţionale.

Vă solicităm să constataţi că moţiunea de cenzură depusă la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori, având titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” şi conţinutul prezentat în sesiunea extraordinară din data de 20 august 2020 nu putea fi dezbătută şi votată în altă sesiune ordinară sau extraordinară decât cea convocată la data de 17 august 2020 prin Decizia Preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului nr.3/2020, doar cu încălcarea dispoziţiilor art.113 alin.(4) din Constituţia României, deoarece Guvernul ar fi supus unei duble sancţiuni politice în temeiul aceleiaşi moţiuni de cenzură, fapt care încalcă principiul stabilităţii activităţii Guvernului. Vă rugăm să constataţi că dezbaterea moţiunii nr. 2 MC/2020 este caducă deoarece fracturarea procedurii în etapa de prezentare şi ulterior în etapa de dezbatere şi vot se răsfrânge asupra întregii proceduri şi atrage lipsirea de efecte a moţiunii iniţiate la data de 17 august 2020 de un număr de 205 deputaţi şi senatori”, se arată în sesizarea Guvernului.