Ce se întâmplă cu somnul nostru dacă bem o cafea fix la ora 12:00 ziua

Majoritatea românilor consumă cafea dimineaţa, dar puţini ştiu ce se întâmplă dacă obişnuim să consumăm energizanta băutură la alte ore ale zilei.

17 sept. 2023, 11:05
Ce se întâmplă cu somnul nostru dacă bem o cafea fix la ora 12:00 ziua

Beau o cafea la prânz. La ora 12 noaptea, jumătate din acea cafea încă îmi circulă în sânge. Vedem imediat ce greșeli facem ziua, că să stricăm noaptea.

„Dacă eu consum o cafea la ora 12, la 12 noaptea mai am jumătate din cafea, care circulă în corp, dar dacă mai consum o cafea la ora 4-5, nu mai putem să dormim. Melatonina are un vârf seara, dacă ignori senzația, melatonina începe să scadă, nu îți mai este atât de somn, scade melatonina, crește hormonul numit grelină. Ți-e foame, nu dormi, te duci să mănânci, te îngrași”, spune Dr. Marius Sava, medic specialist somnologie

„Apare sforăitul, pentru că vibrează laringele. Respirația scade la jumătate. Apare apoi apneea, oprirea completă a respirației, când gâtul e gros. Scade oxigenul din sânge, crește dioxidul de carbon. Crește riscul accidentului vascular cerebral. Apar aritmii. Apare rezistența la insulină, și apoi diabetul.”, mai spune specialistul.

Cafeaua are acest efect neaşteptat. Testul făcut pe şobolani
„În 80% din cazuri, cauza e obezitatea, ca să nu mai ai o obstrucție în somn, scazi în greutate. Oboseala în timpul zilei, senzația de somn în timpul zilei. Nu știți, că nu respirați noaptea, există un test obiectiv. Unui pacient de 32 de ani i s-a oprit respirația, în somn, de nouă ori. Până slăbiți, acest aparat introduce un flux constant de aer. Nu se mai oprește respirația în somn.

Dr. Marius Sava, medic specialist somnologie: „Omul, care respiră greu, vine la mine. Nu are o problemă la plămâni, la inimă, creierul funcționează normal. De ce respir greu? De la câteva kilograme în plus, dar nu e conștient de lucru acesta. Cum, domnule, pentru kilogramele astea? Da, pentru kilogramele astea!”., mai spune r. Marius Sava, medic specialist somnologie:

„Testul ceștii de cafea” prin care un director își alege angajații. Mulți oameni îl critică: „Se joacă cu mintea ta”

Un director a devenit viral pe rețelele sociale după ce a povestit că selectează candidații care vin la interviurile de angajare în baza unui „test al ceștii de cafea”. Dar mulți oameni îl critică și îl acuză că „se joacă cu mintea” persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, relatează Business Insider.

Trent Innes, director de dezvoltare la SiteMinder, a vorbit la podcastul The Venture în 2019, când era încă directorul general al Xero Australia, despre strategia sa de angajare. Innes a spus că angajează oamenii doar dacă se oferă să-și ducă ceștile de cafea la bucătărie, la sfârșitul interviului de angajare.

El a explicat că întotdeauna îi duce pe candidați la o plimbare până la bucătărie, pentru a le oferi apă, cafea, o ceașcă de ceai sau o băutură răcoritoare.

Elixirul tinereții – rețeta pe care o poți prepara cu ușurință la tine acasă. Înlocuiește cu succes cafeaua și încetinește îmbătrânirea

„Apoi venim înapoi și are loc interviul. Întotdeauna vreau să văd dacă la sfârșitul interviului persoana vrea să-și ducă ceașca goală înapoi în bucătărie”, a spus el.

„Poți să dezvolți aptitudini, poți dobândi cunoștințe și experiență, dar totul se reduce la atitudine”, a explicat Innes de ce o astfel de sarcină minoră este atât de importantă pentru el.

Majoritatea candidaților s-au oferit să-și ducă ceașca înapoi, față de doar câțiva care nu au făcut acest lucru, a remarcat Innes la acea vreme.

Episodul de podcast a reapărut acum pe rețelele sociale, devenind viral atât pe TikTok, cât și pe Reddit. Unii utilizatori ai rețelelor sociale spun însă că strategia lui Innes este manipuloare.

Sub un clip postat TikTok despre podcast, cu peste 24.000 de aprecieri, un utilizator a scris: „Mi se pare ciudat să-ți speli propria ceașcă la un interviu, din moment ce ești oaspete acolo. Aș întreba probabil ce trebuie să ac cu ceașca”.

Un alt utilizator a comentat: „Bine de știut. Dacă un angajator joacă astfel cu mintea ta, este un semnal că trebuie să închei interviul chiar acolo.”

„Șeful a spus de fapt că manipulează în mod activ potențialii angajați pentru a lua ceva de băut, totul pentru a-și putea juca jocul psiho-social deranjant”, a scris un utilizator de Reddit.

„Deci nu-și comunică nevoile și pedepsește oamenii pentru că nu îi citesc gândurile? Pare un șef prost”, a scris un alt utilizator.