Ce se întâmplă cu tichetele de 1500 de lei pentru această categorie de români. Când ajunge ajutorul de la stat

Românii beneficiază de tot mai multe vouchere în ultima perioadă. Majoritatea ajutoarelor de la stat pentru persoanele vulnerabile vin sub formă de carduri electronice, inclusiv noile tichete de 1500 de lei.

14 feb. 2023, 19:31
Ce se întâmplă cu tichetele de 1500 de lei pentru această categorie de români. Când ajunge ajutorul de la stat

Studenții români care nu au o situație financiară bună, cei care primesc burse sociale deja, vor primi, pe parcursul anului universitar 2023-2024, niște vouchere de 1500 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai mult, studenților li se va achita și chiria în cazul în care merg la facultate în alt oraș decât cel de reședință.

Citește și Vești extraordinare pentru studenții care obțin burse sociale. Se dau vouchere de 1.500 de lei și se asigură plata chiriei

Acest mecanism financiar se aplică deja în învățământul preuniversitar și va fi aplicat și pentru studenți. Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în anul școlar 2022 – 2023, sunt 405.000 de elevi beneficiari.

Cine a primit deja banii din partea statului

Pentru circa 160.000 dintre ei banii au fost virați deja în perioada septembrie-noiembrie, iar pentru 190.000 au intrat 500 de lei la finalul lunii decembrie. Ceilalți 55.000 vor primi ajutorul în primăvară, după cum a precizat ministul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Schimbarea pentru anul universitar următor constă în faptul că și studenții vor fi implicați în acest proiect de ordonanță de urgență, prin care se schimbă mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale destinate copiilor din mediile vulnerabile.

Citește și Burse de cel puțin 1.000 de euro pentru studenții români. S-a decis în ultima şedinţă de Guvern

„Oricum, intenționăm ca studenții beneficiari de burse sociale să aibă vouchere. Pentru ei, intenționăm să fie de 1.500 de lei valoarea voucherului și, dacă putem, să le subvenționăm chiria celor care sunt din familii defavorizate, care au o stare materială mai precară”, a explicat Marcel Boloș într-o conferință de presă.

La început, circa 50.000 de studenți vor primi acest ajutor din partea statului.

„Sunt 50.000 de studenți care ar urma să beneficieze de aceste facilități, începând cu anul universitar următor (2023-2024 – n.red). (…) Plaja aceasta a chiriilor o să fie de la taxa pentru căminul studențesc și până la un anumit plafon pentru chirie pe care să-l decontăm, în baza contractului de închiriere și în baza documentelor justificative pe care le prezintă. Ideea este să avem ca grup țintă atât elevii, cât și studenții identificați din familiile cu o stare materială precară și să-i putem sprijini în activitățile educaționale”, a a declarat Marcel Boloș.