Ce se întâmplă cu tichetele de vaccinare. Director DSP: „Nu mai există în acest moment tichete de masă”

DSP-urile din mai multe judeţe întâmpină probleme, din cauza tichetelor de vaccinare promise de autorităţi persoanelor care se vaccineză cu schemă completă.

22 nov. 2021, 09:14
Ce se întâmplă cu tichetele de vaccinare. Director DSP: „Nu mai există în acest moment tichete de masă”

Ce se întâmplă cu tichetele de vaccinare. În mai multe judeţe din ţară voucherele în valoare de 100 de lei care trebuiau oferite românilor care se vaccinează cu doza completă s-au terminat, iar Direcţiile de Sănătate Publică aşteaptă să trimită Ministerul Sănătăţii sumele pentru a achiziţiona noi tichete.

Ce se întâmplă cu tichetele de vaccinare

Direcţiile de Sănătate Publică din judeţele Suceava şi Hunedoara întâmpină probleme din cauza tichetelor de vaccinare. Dacă nu vor veni bani rapid dinspre ministerul Sănătăţii, tichetele promice celor care se vaccinează împotriva coronavirusului nu vor mai putea fi achiziţionate.

Citeşte şi Termenul de ridicare a voucherelor de vaccinare, prelungit de la 60 de zile la 6 luni. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

„Ne-au fost repartizate două tranşe de bani, am făcut achiziţia şi le-am repartizat la centrele de vaccinare. Iniţial ne-au repartizat aferent lunii septembrie, apoi am primit o tranşă pentru luna octombrie, le-am achi­ziţio­nat, am distribuit, s-au epuizat în acest moment.

Aşteptăm de la minister să ne mai vină o tranşă de bani, alocări bugetare, imediat ce ne ajung banii în cont, facem achiziţia şi le repartizăm la centrele de vaccinare. Acum în centrele de vaccinare (din Hunedoara – n.red.) nu mai există în acest moment tichete de masă“, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara, potrivit AlephNews.

Acesta a mai precizat că aproximativ 4.000-5.000 de tichete au fost oferite locuitorilor judeţului Hunedoara, însă pentru luna septembrie a fost o cerere mai mică, similară cu ritmul de vaccinare:

Probleme sunt şi în judeţul Suceava. Primăriile care au organizat centre de vaccinare au primit doar 58% din bonurile de masă pentru luna octombrie, potrivit informaţiilor publicate de Monitorul de Suceava.

Până în prezent, peste 2,3 milioane de români s-au vaccinat din 31 august, ceea ce înseamnă că Ministerul Sănătăţii trebuie să aloce 230 milioane de lei către DSP-uri, care se ocupă de livrarea tichetelor de vaccinare. Cât înseamnă această sumă din bugetul total al Sănătăţii anul acesta? Mai puţin de 2%, potrivit calculelor ZF.

Tichetul de masă pentru vaccinare cu schemă completă a intrat în vigoare din 31 august 2021, astfel că toţi pacienţii care se vaccinează după această dată sunt eligibili să primească 100 de lei pentru decizia de a se imuniza.

„Până acum au fost alocate 38 de milioane de lei pentru tichetele de masă, la care se adaugă aceşti 30 de milioane care vor veni în sistem, probabil, de săptămâna viitoare“, declara pe 10 noiembrie Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.

Citeşte şi Bulgaria oferă vouchere de 10 euro pentru a încuraja vaccinarea împotriva COVID-19. Unde pot fi folosite tichetele

Banii pentru bonurile de vaccinare după imunizarea cu schema completă sunt alocaţi din bugetul ministerului Sănătăţii de la capitolul bunuri şi servicii. Direcţiile de Sănătate Publică solicită alocarea în baza estimărilor pe care le realizează, după care aceleaşi direcţii se ocupă de achiziţia efectivă a tichetelor de masă. Ulterior, DSP-urile trimit către centrele de vaccinare şi către medicii de familie tichetele pentru pacienţii care s-au imunizat cu schemă completă. Un pacient este considerat vaccinat cu schemă completă dacă are două doze din vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o singură doză din Johnson, vaccin administrat o singură dată, conform instrucţiunilor.

Ministrul Cseke Attila anunţa săptămâna trecută că pentru salariile a circa 74.000 de angajaţi din domeniul sanitar, de la medici, la asistenţi, rezidenţi sau personal din DSP-uri nu sunt bani în buget, iar o soluţie ar trebui luată rapid, în următoarele 10-12 zile. Totuşi, la nivel politic există o uriaşă criză generată de lipsa unui Guvern cu drepturi depline şi de negocieri între partide fără niciun rezultat de mai bine de două luni.

La 4 noiembrie 2021, Guvernul a apelat la fondurile de rezervă pentru mai multe cheltuieli cu Sănătatea, printre care s-au numărat cumpărarea de medicamente, dar şi acoperirea valorii tichetelor de masă pentru vaccinare. Astfel, Guvernul a aprobat o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii la începutul lui noiembrie din Fondul de rezervă bugetară, în valoare de 1,6 miliarde de lei. Din această sumă, 195 milioane de lei sunt destinaţi tichetelor de masă, potrivit documentului ministerului Sănătăţii.


loading...