Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. În ce condiţii pot ieşi la pensie bărbaţii

Potrivit legii pensiilor, românii se pot pensiona după îndeplinirea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii şi după atingerea vârstei de pensionare.

04 oct. 2022, 20:28
Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. În ce condiţii pot ieşi la pensie bărbaţii

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. Aceasta este diferită la femei şi bărbaţi, iar atingerea ei depinde de data naşterii, conform reglementărilor din actuala lege a pensiilor.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România. La câţi ani se pot pensiona bărbaţii

Citeşte şi Vârsta de pensionare pentru femei creşte la 65 de ani. Referendumuri în Europa, creştere şi în România, asumată prin PNRR

Pentru a ieşit la pensie, atât bărbaţii cât şi femeile trebuie să îndeplinească stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, minim 15 ani şi să aibă vârsta standard de pensionare. În cazul bărbaţilor, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

De asemenea, este important să ştiţi că există şi situaţii în care bărbaţii pot ieşi mai devreme la pensie. Este vorba despre cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Potrivit reglementărilor legii pensiilor, aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

De asemenea, conform proiectului privind noua lege a educaţiei, profesorii şi cercetătorii pot cere să iasă la pensie la 70 de ani. În cazul unei astfel de decizii, universitatea va trebui să încheie cu angajatul căruia i s–a aprobat menținerea calității de titular peste vârsta de 70 de ani, în fiecare an, un contract individual de muncă pe durată determinată. Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, vor putea fi plătite și în regim de plată cu ora.

În prezent, Legea educației prevede că profesorii şi cercetătorii se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar în cazul în care universitățile nu pot acoperi normele cu titulari, acestea pot decide menținerea în funcţie a profesorului care trebuia să iasă la pensie, pe baza evaluării anuale a performanțelor academice, fără să stabilească limita propusă acum de 70 de ani, potrivit dcbusiness.ro. 

În cazul învățământului preuniversitar, legislația actuală stabilește că personalul didactic de predare titular, care dovedește competență profesională deosebită, poate fi menținut în funcția didactică până la trei ani peste vârsta standard de pensionare.

Citeşte şi Cum îți poți afla vârsta de pensionare, rapid, online: „Este foarte simplu”