Cum îți poți afla vârsta de pensionare, rapid, online: „Este foarte simplu”

În timp ce sistemul de pensii din România este descris din ce în ce mai des drept „falimentar", în special de reprezentanții generației tinere, totuși încă mai există o anumită doză de optimism din partea unor români. 

08 iul. 2022, 17:14
Cum îți poți afla vârsta de pensionare, rapid, online: „Este foarte simplu”

Angajații din România care se apropie de vârsta de pensionare speră să mai primească bani de la stat, dar și din sistemul privat, după zeci de ani de cotizare. Vârsta la care românii vor ieși la pensie se poate verifica pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii.

Din nefericire pentru români, vârsta de pensionare a început să crească. De exemplu, o femeie care iese din câmpul muncii în iulie, se va pensiona la 61 de ani și 10 luni. Persoanele de sex feminin care se vor pensiona în 2023 o vor putea face abia la 62 de ani, iar până în 2030 vârsta de pensionare a femeilor va fi de 63 de ani, deci va crește cu un an.

Veștile proaste nu se opresc aici. În anul 2035, femeile se vor pensiona la vârsta de 65 de ani, deci vârsta de pensionare va fi egalizată cu cea a bărbaților.

 

Cum poți calcula vârsta de pensionare în România

 

Orice român își poate calcula vârsta de pensionare pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

„Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire.

Mergeți acolo la rubrica ‘Când mă pot pensiona’ și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării.

În primul rând, când introducem acești ani, nouă ne dă acest program eligibilitatea pentru cele 3 categorii de pensii din sistemul public: pensie de limită de vârstă, pensia anticipată și pensia anticipată parțial, în care ni se spune foarte clar care este stagiul minim de cotizare prevăzut de lege și stagiul complet de cotizare.

Deci, noi acolo dăm decât eligibilitatea, adică în funcție de luna și anul nașterii, vă spune foarte clar luna și anul pensionării, cu cele 2 stagii de cotizare: stagiu minim și stagiu complet de cotizare.

Acestea sunt informațiile pe care le putem oferi tuturor care accesează portalul Casei Naționale de Pensii Publice și primesc un răspuns chiar în momentul în care introduc aceste date. Răspunsul este instantaneu, aproape”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, penru Antena 3.

Vezi AICI site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii. Vineri, 8 iulie, site-ul este nefuncțional.

Vezi AICI cum poți să te pensionezi mai rapid.