Ce se întâmplă dacă bei trei căni de lapte pe zi

Consumul de lapte nu este pe atât de benefic pe cât ai crede, potrivit unor cercetări recente.

29 oct. 2014, 14:51
Ce se întâmplă dacă bei trei căni de lapte pe zi

Credeai că dacă bei lapte constant ai şanse mai mici de a suferi de afecţiuni ale sistemului osos? Ei bine, studii recente arată că laptele nu aduce astfel de beneficii, ba chiar îţi pune viaţa în pericol.

Alimentul pe care oamenii slabi îl consumă de două ori pe zi

Cercetătorii susţin că este nevoie de studii suplimentare pentru a putea recomanda schimbări în ceea ce priveşte alimentaţia populaţiei, însă se tem că efectele unui nivel sporit de lactoză şi galactoza sunt periculoase, ducând până la un risc crescut de deces prematur.

Aceste forme de zahăr încurajează stresul oxidativ şi sporesc inflamaţia cronică în organism – ambele fiind declanşatori importanţi ai unor boli cronice.

Cercetarea a fost realizată la departamentul de ştiinţe chirurgicale de la Uppsala University din Suedia.

Profesorul Karl Michaelsson, cel care a condus acest studiu, dezvăluie: „Rezultatele noastre pun la îndoială validitatea recomandărilor de a consuma lapte pentru a preveni fracturile cauzate de fragilitatea oaselor. Rezultatele ar trebui, totuşi, să fie interpretate cu precauţie, dat fiind caracterul observaţional al studiului nostru. Concluziile au nevoie de confirmare înainte de a fi folosite pentru a schimba recomandările alimentare.”

Profesorul Mary Schooling, de la New York City University, spune că aceste noi informaţii ridică semne majore de întrebare cu privire la posibilele efecte negative ale consumului de lapte.

„Din moment ce consumul de lapte poate spori la nivel global cu dezvoltarea economică şi creşterea consumului de alimente de origine animală, legătura dintre lapte şi mortalitate trebuie neapărat lămurită cât mai curând.”

O dietă bogată în lactate este recomandată frecvent pentru a reduce riscul de fracturi cauzate de osteoporoza, însă cercetările anterioare cu privire la importanţa laptelui în alimentaţie şi cele referitoare la influenţa acestuia în cazul ratei crescute a mortalităţii oferă rezultate contradictorii. 

Echipa de specialişti suedezi şi-a propus să analizeze dacă aportul sporit de lactate încurajează procesul de stres oxidativ, care, la rândul său, influenţează rata mortalităţii şi riscul de fracturi.

Cercetarea, publicată în BMJ, a analizat dietă şi stilul de viaţă a două grupuri de femei şi bărbaţi, pe parcursul a mai mulţi ani.

La femei, studiul nu a confirmat reducerea riscului de fracturi în urma unui consum sporit de lapte. Însă acelea care au băut mai mult de 3 pahare de lapte pe zi aveau un risc sporit de deces decât cele care au băut mai puţin de un pahar pe zi.

Şi la bărbaţi s-a înregistrat un risc sporit de deces în urma consum crescut de lapte, însă nu la fel de pronunţat ca în cazul femeilor.

O analiză suplimentară a scos la iveală o legătură între aportul de lactate şi biomarkeri ai stresului oxidativ şi inflamaţiei.

Citeşte mai mult pe feminis.ro