Ce se întâmplă dacă Bosch va închide fabrica de la Cluj mai repede

Şeful Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, susţine că în contractul care va fi semnat cu compania Bosch vor fi prevăzute clauze privind plata unor despăgubiri din partea investitorului în cazul în care fabrica din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu se va închide înainte de termenul prevăzut.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 14:13
Ce se întâmplă dacă Bosch va închide fabrica de la Cluj mai repede

„Consiliul Judeţean Cluj va analiza, miercuri, într-o şedinţă extraordinară, contractul cu compania Bosch, iar după aprobare, să fie semnat vineri. Contractul prevede, pe lângă aspectele tehnice care ţin de secretul economic al companiei, şi clauze care vor fi publice, legate de teren, raporturile contractuale dintre părţi, durata investiţiei, perioada de realizare şi consecinţele în cazul în care investiţiile nu se vor face în termenul stabilit şi la parametri conveniţi. În cazul în care relaţiile contractuale se încheie din diferite motive, a se vedea cazul Nokia, se prevăd posibilităţi prin care CJ Cluj să poată fi despăgubit”, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, prin contract Bosch va achita către SC Tetarom SA, administratorul Parcului Industrial din Jucu, o taxă de concesiune de 0,1 euro pe metru pătrat, adică 21.500 de euro pe an, aferentă suprafeţei de 21,5 hectare de care dispune compania la Jucu.

„Compania are şi posibilitatea de a cumpăra terenul de la Jucu, dar dacă Bosch vrea să îl revândă, atunci diferenţa revine CJ Cluj întrucât afacerea perfectată nu are ca scop obţinerea de profituri din plus-valoarea adusă unui teren, ci terenul este pus la dispoziţie la un preţ avantajos pentru a stimula o investiţie şi a crea locuri de muncă”, a spus Tişe.

Potrivit acestuia, şi compania finlandeză Nokia avea posibilitatea de a cumpăra terenul de sub fabrica din Jucu la un preţ de 6 euro pe metru pătrat, dar aceasta a refuzat.

Contractul dintre CJ Cluj şi Bosch prevede o durată de concesiune a terenului din Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu de 49 de ani.

Producătorul german de componente auto Bosch va concesiona, în judeţul Cluj, un spaţiu de producţie de 215.000 metri pătraţi pentru o investiţie în valoare totală de 77 milioane euro, potrivit datelor prezentate, în 2 februarie, de conducerea companiei.

Grupul german estimează că investiţia va asigura, într-o primă fază, peste 300 noi locuri de muncă, transmitea Guvernul printr-un comunicat.

Bosch ar urma să îşi instaleze facilităţile de producţie pe 21 de hectare din parcul industrial Tetarom III, parcul unde a funcţionat şi fabrica de telefoane mobile Nokia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, declara, odată cu anunţul privind preluarea facilităţii de producţie Nokia din Jucu de către producătorul italian de electrocasnice DeLonghi, că instituţia pe care o conduce se află în negocieri avansate cu un nou investitor, fără să precizeze numele acestuia. Tişe spunea că este vorba de un producător de componente auto care va investi 60 milioane de euro în fabrica din parcul Tetarom III şi va crea între 1.500 şi 2.000 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, CJ Cluj preciza încă din luna septembrie a anului trecut, când Nokia îşi anunţa plecarea din România, că negociază cu compania germană Bosch pentru o investiţie într-o fabrică de componente auto în parcul industrial Tetarom III. La acel moment, reprezentanţii CJ Cluj mai spuneau că negocierile cu germanii de la Bosch durau de peste zece luni.

Grupul Bosch este prezent în România din anul 1994 şi deţine cinci companii, respectiv Robert Bosch (distribuţie de echipamente şi piese auto, echipamente termotehnice şi scule electrice), BSH Electrocasnice (import şi distribuţie de electrocasnice marca Bosch şi Siemens), Bosch-Rexroth (componente pentru industria de maşini-unelte), fabrica Bosch-Rexroth România de la Blaj, care produce scule electrice şi centrul de servicii de externalizare Bosch Communication Center din Timişoara. Compania Robert Bosch SRL a realizat în 2010 o cifră de afaceri de 249,5 milioane de lei (circa 59 milioane euro), conform sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

Grupul Bosch, cu vânzări de 47,3 miliarde de euro în anul fiscal 2010 şi circa 283.500 de angajaţi, este unul dintre liderii globali ai furnizorilor de tehnologie şi servicii, în domeniile auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum şi construcţii.

Grupul cuprinde pe lângă compania Robert Bosch GmbH aproximativ 350 de filiale şi companii regionale în peste 60 de ţări.