Ce se întâmplă dacă dărâmi un perete în apartamentul tău? Majoritatea românilor nu știu că încalcă legea!

Dacă îți dorești să îți modifici apartamentul prin dărâmarea unui perete sau prin desființarea unei debarale, trebuie să știi că ai nevoie de un aviz din partea primăriei. O astfel de modificare poate pune în pericol siguranța clădirii și a tuturor locatarilor.
Alina Costache
17 mart. 2023, 17:32
Ce se întâmplă dacă dărâmi un perete în apartamentul tău? Majoritatea românilor nu știu că încalcă legea!

Din dorința de a avea un spațiu de locuit mai aerisit și mai spațios mulți români ajung să încalce legea și chiar să se pună în pericol. Nu puține sunt cazurile în care românii au achiziționat apartamente pe care ulterior le-au modificat, spărgând pereți sau demolând debarale și băi, fără a cere însă avizul necesar pentru  un astfel de demers. Majoritatea românilor afirmă că fac acest lucru în mod ilegal din cauza costurilor ridicate și din cauza birocrației. Cele mai multe probleme apar atunci când vor să vândă apartamentul, deoarece băncile refuză să ofere credite atunci când planurile apartamentului nu mai reflectă realitatea „din teren”.

Citește și: Apartamentul lui Ioan Becali, scos la licitaţie de ANAF. Cât costă locuinţa de lux din Floreasca

„Prima regulă de la care ar trebui să plecăm este să nu presupunem şi să nu ne dăm cu părerea că putem sau nu să construim fără autorizaţie. Majoritatea lucrărilor au nevoie de autorizaţie de construire.”, a explicat Andreea Secu , avocată specializată în dreptul imobiliar.

Chiar și unele dintre cele mai mărunte lucrări au nevoie de un aviz din partea primăriei, în special dacă modificarea pe care vrem să o face presupune o demolare. Se plecăm de la scenariul simplu conform căruia ne achiziționăm un apartament de trei camere, pe care dorim să îl transformăm în unul de 2 camere, mai spațios și mai „aerisit”. Ei bine, în acest caz avem nevoie de o autorizație, iar acest proces durează cel puțin șase luni,

„Am avut şi situaţia unui proprietar care şi-a îndepărtat un perete aparent nestructural, din punctul lui de vedere, ceea ce a condus la fisurarea tuturor pereţilor de la etajele următoare. S-a trezit în situaţia că trebuie să plătească toate lucrările de reparaţie.”, a declarat Eugen Lozincă, inginer.

Cu toate că majoritatea românilor nu fac modificări majore, care să afecteze structura de rezistență a clădirii, există suficiente cazuri în care se întâmplă acest lucru, iar siguranța clădirii și a tuturor locatarilor este pusă în pericol.

„Întâlnim des acest fenomen în care realitatea din teren nu bate cu cadastrul. Ce găsim cel mai des sunt: ba o debara care s-a demolat, ba nişte modificări care nu afectează structura de rezistenţă. Există şi cazuri în care proprietari inconştienţi, fără să consulte un specialist, au hotărât să dărâme pereţi de rezistenţă în cazul clădirilor vechi sau să taie o diafragmă, un stâlp.”, a explicat Mihai Cristian, expert tehnic.

Ce se întâmplă dacă încerci să vinzi apartamentul care a fost modificat ilegal?

Separat de problema siguranței, aceste modificări realizate fără aviz pot genera probleme și atunci când încercăm să vindem sau să achiziționăm un astfel de apartament. Dacă există diferențe între cadastru și realitatea „din teren”, băncile nu vor fi dispuse să ofere credite ipotecare.

„Evaluatorul va fi obligat să consemneze în raport această neconcordanţă. De regulă, băncile vor refuza să ofere o finanţare.”, a afirmat Serafima Prodan, avocată specializată în drept imobiliar.

Poate că este greu de imaginat, însă în cazul unui seism major fiecare modificare, oricât de mică ar fi, este relevantă.

„Închiderea unui balcon reprezintă o încărcare care, însumată pe zece niveluri, aduce un surplus de încărcare şi un surplus de masă.”, a explicat Eugen Lozincă, inginer.

Zugrăvelile, tencuielile, montarea de placaje, pardoseli şi finisaje sau reparaţiile şi înlocuirile de tâmplării nu necesită autorizaţie de construire dacă proprietarul nu modifică structura de rezistenţă şi nu afectează aspectul arhitectural al construcţiilor.

Citește și: Student la Medicină, condamnat la 19 ani de închisoare pentru viol. Își droga victimele în apartamentul său apoi le abuza

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum va fi vremea în săptămâna 2 - 9 decembrie 2024. Prognoza meteo actualizată
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Rezultate finale oficiale vot diasporă, alegeri parlamentare 2024 LIVE UPDATE. Surpriză! Cum au votat românii din străinătate
Capital.ro
A căzut cortina! Anunț șoc despre trecutul lui Călin Georgescu: Aproape sinucigaș
Playtech.ro
Primul lucru pe care l-a făcut Elena Lasconi după ce a ieșit de la vot: ”M-am rugat la mânăstire pentru...
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Cum au ajuns suveraniștii să voteze cel mai progresist partid, după o „intoxicare” pe TikTok: „Nu o să mint, e un pic amuzant”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Zile norocoase pentru fiecare zodie în luna decembrie 2024. Ce ar fi bine să facă nativii Rac în primele două săptămâni
Spynews
Simona Trașcă, pregătită să se mărite cu noul iubit? Blondina este împreună cu un bărbat mai mic decât ea. Cum s-au cunoscut cei doi
Evz.ro
Cutremur în Vrancea. Ce magnitudine a avut. Reacția lui Gheorghe Mărmureanu
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Sisteme de armament de ultimă generație la parada de Ziua Națională a României. Drona Bayraktar, în premieră pe cerul Capitalei
Cancan.ro
Aşa merge treaba în familia Andreei Esca! Ştirista de la Pro TV şi soţul, ipostaza în care nu i-ai mai văzut: au făcut-o ca în anii 80!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit Regina teatrului. Toată țara plânge o actriță și cântăreață perfectă
StirileBZI
Se schimbă banii în România! Anunțul oficial făcut de Banca Națională
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
Navaornis hestiae, Fossila care ar putea debloca secretele evoluției păsărilor
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991