Ce se întâmplă dacă dormi zilnic alături de pisica ta. Efectele nebănuite pe care acest lucru le are asupra organismului

Dormitul cu pisica în pat în fiecare noapte presupune anumite consecințe potențiale asupra sănătății.

13 iul. 2023, 21:22
Ce se întâmplă dacă dormi zilnic alături de pisica ta. Efectele nebănuite pe care acest lucru le are asupra organismului
De ce nu e bine să dormi cu pisica

Persoanele care dorm cu pisica în pat se supun unor riscuri neașteptate. Unul dintre acestea este supunerea la alergeni. Alergiile la pisici sunt unuele dintre cele mai comune tipuri și afectează milioane de persoane în întreaga lume. Alergenii care se găsesc în părul de pisică, urină și salivă provoacă simptome respiratorii precum strănutul, tusea, respirația șuierătoare și dificultăți respiratorii.

Citește și: Ce să nu faci dacă vrei să nu-ți enervezi pisica. Renunță la aceste gesturi dacă ai o felină în casă

„În multe țări, animalele de companie au devenit înlocuitori pentru creșterea și îngrijirea copiilor, ducând uneori la îngrijirea excesivă a animalelor de companie”, au scris Bruno Chomel, profesor la Școala de Medicină Veterinară de la Universitatea din California, și colegul său Ben Sun, de la Departamentul de Sănătate Publică din California, în revista Emerging Infectious Diseases.

Aceștia au citat sindaje efectuate în SUA, Regatul Unit, Franța și Țările de Jos, unde între 14-15% dintre câini dorm în patul proprietarului, în timp ce 45 până la 62% dintre pisici dorm pe pat.

Un alt risc este transmiterea bolilor. Pisica poate purta mai multe boli care pot fi transmise la om, precum toxoplasmoza, boala zgârieturii pisicii și infecția cu Bartonella. Aceste infecții sunt în general ușoare, dar pot fi severe la persoanele care au un sistem imunitar slăbit.

Citește și: Motivul pentru care pisica ta vrea să stea pe tine. Ce înseamnă atunci când face asta

Dormitul alături de pisică poate perturba și somnul. Pisicile sunt animale nocturne și sunt destul de active în timpul nopții, ceea ce poate duce la perturbarea tiparelor de somn. Pisicile pot sforăi, se pot mișca sau pot face zgomot, lucru care va perturba calitatea somnului.

Cercetătorii susțin că ar trebui să nu dormim cu pisica în fiecare noapte, mai ales dacă avem probleme din cauza lor. Expunerea regulată la alergenii de pisică poate provoca inflamații cronice la nivelul tractului respirator, crescând riscul de a dezvolta boli respiratorii precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Pentru a diminua riscurile, pot fi luate măsuri de precauție precum îngrijirea regulată a pisicii, aspirarea sau curățarea prafului din dormitor, utilizarea filtrelor de aer sau a purificatoarelor și spălarea frecventă a lenjeriei de pat.