Ce se întâmplă dacă iei o amendă rutieră în altă țară. Cum poți să o achiți și care este procedura legală pe care trebuie să o urmezi

Dacă ai fost în vacanță în străinătate și piciorul tău a apăsat accelerația prea tare, este foarte posibil să te trezești cu o amendă de toată frumusețea. Află cum trebuie să procedezi și care e modul în care poți să o achiți.

23 aug. 2023, 09:43
Ce se întâmplă dacă iei o amendă rutieră în altă țară. Cum poți să o achiți și care este procedura legală pe care trebuie să o urmezi
Ce se întâmplă dacă iei o amendă rutieră în altă țară. Cum poți să o achiți și care este procedura legală pe care trebuie să o urmezi

Statele membre ale Uniunii Europene impun reguli riguroase privind circulația rutieră, ceea ce înseamnă că atunci când revii în România după o vacanță în străinătate, există posibilitatea să te trezești sancționat cu o amendă. Cu toate acestea, achitarea acestei amenzi nu este la fel de complicată pe cât ar putea părea, atâta timp cât cunoști câțiva pași simpli.

Citește și: Amendă de aproape 800 de euro pentru şoferii ce nu cunosc această regulă. Ce trebuie să facă pentru a evita sancţiunea imensă

În cazul în care primești o amendă de circulație în cadrul Uniunii Europene, trebuie să o plătești în decurs de maximum 15 zile, dacă dorești să beneficiezi de reducerea sumei la jumătate. Este important să știi că amânarea plății poate duce la apariția unor taxe suplimentare.

În ceea ce privește o amendă primită în afara Uniunii Europene, poți plăti suma chiar pe loc în anumite cazuri. Acest lucru nu este posibil în chiar în orice situație, deoarece ar putea fi interpretat ca fiind mită. De exemplu, în Turcia, amenda trebuie achitată exclusiv prin intermediul serviciilor bancare publice. Totuși, o problemă majoră apare dacă ai primit o amendă într-o țară care nu face parte din UE, deoarece nu vei fi autorizat să părăsești țara respectivă până când nu achiți amenda.

Există diverse modalități prin care poți plăti amenda din străinătate, inclusiv prin intermediul poștei, băncilor, platformelor online sau Sistemului Electronic Național de Plată Online a Taxelor și Impozitelor, precum și prin utilizarea cardului bancar.

Din anul 2018, există două opțiuni online pentru plata amenzilor: prin intermediul platformei ghișeul.ro sau prin serviciul de internet banking al contului special destinat amenzilor rutiere. Pentru a achita amenda online pe ghișeul.ro, trebuie să îți creezi un cont de utilizator pe baza informațiilor personale și să introduci detaliile cardului bancar emis de o bancă din România.

În cazul în care optezi pentru plata prin intermediul serviciului de internet banking, trebuie să transferi suma în contul special destinat amenzilor contravenționale, ținând cont de adresa de domiciliu a solicitantului.

Iată care sunt valorile medii pentru amenzi:

  • depășirea limitei de viteză: amendă între 80 și 200 euro
  • încălcarea obligației de a purta centura de siguranță: amendă între 30 și 200 euro
  • conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante: între 135-500 euro
  • folosirea telefonului mobil la volan: amendă între 60 și 200 euro

Printre alte contravenții sancționate de legislația auto din străinătate, mai poți să fi amendat și pentru:

  • încălcarea obligației de a folosi dispozitive de siguranță pentru copii
  • utilizarea unei benzi interzise
  • circulația cu farurile stinse pe drum european.

Citește și: Drogurile fac ravagii în toată Europa. Germania, „virusată”. Mircea Coșea: „S-a legalizat canabisul recreativ”