Drogurile fac ravagii în toată Europa. Germania, „virusată”. Mircea Coșea: „S-a legalizat canabisul recreativ”

La nivel european există un „virus" ce proliferează consumul de droguri, în special în rândul tinerilor, avertizează profesorul Mircea Coșea. Celebrul economist a dat exemplu Germania, unde cazurile în care tinerii ajung în situații dramatice din cauza consumului de substanțe halucinogene sunt la ordinea zilei. 

23 aug. 2023, 08:46
Drogurile fac ravagii în toată Europa. Germania, „virusată”. Mircea Coșea: „S-a legalizat canabisul recreativ”

Guvernul nu se arată preocupat să depisteze cauzele exploziei de consum de droguri, lasă de înțeles profesorul Mircea Coșea.

„Creșterea explozivă a traficului și consumului de droguri în România ar trebui să facă obiectul unei ample și profunde analize la nivelul guvernamental și al tuturor instituțiilor care, măcar prin denumirea lor, ar trebui să ia măsuri ferme și imediate pentru stoparea acestui flagel.

Felul în care s-a acționat în contextul tragicului incident soldat cu moartea a doi tineri nevinovați a demonstrat contrariul: incompetență, lipsă de responsabilitate și poate chiar complicitate”, a declarat economistul, potrivit DCnews.

Guvernul Germaniei a intervenit ferm, susține Mircea Coșea

În anumite state ale Europei, guvernele au demonstrat că se preocupă de combaterea fenomenului periculos. Astfel, statul își apără cetățenii, datorie consfințită în Constituție, precizează Coșea.

„Este adevărat că problema drogurilor nu este doar românească dar, spre deosebire de noi, în alte țări s-au luat măsuri care pot genera discuții și controverse, dar care demonstrează interesul și determinarea decidenților politici de acolo de a se implica cu orice risc de imagine în lupta contra drogurilor.

Legalizarea canabisului recreativ (sau recreațional) în Germania a fost o alegere îndrăzneață dictată conform declarațiilor oficiale de sănătatea publică și de lupta împotriva criminalității.

Săptămâna trecută, coaliția de guvernământ din Germania a adoptat proiectul de lege care legalizează canabisul recreativ în Consiliul de Miniștri. Inițiat de ministrul justiției al Partidului Liberal German, Marco Buschmann, și preluat de ministrul socialist al sănătății, Karl Lauterbach, acesta va fi prezentat Parlamentului în toamnă și, în ciuda opoziției conservatorilor, nu există nici o îndoială cu privire la adoptarea sa.

Coaliția a insistat asupra celor două obiective prioritare ale sale: sănătatea publică și lupta împotriva crimei organizate. O campanie majoră de prevenire va fi desfășurată pentru a crește gradul de conștientizare în rândul germanilor cu privire la comportamentul riscant, iar accesul la canabis pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani va fi limitat. Aceasta este într-adevăr o vârstă pentru care cercetarea medicală este de acord că creierul este încă în curs de dezvoltare și că expunerea semnificativă la canabis poate afecta permanent dezvoltarea creierului. În ceea ce privește lupta împotriva criminalității, Olaf Scholz a asigurat de disponibilitatea guvernului său de a permite prețului de vânzare să concureze cu cel al pieței negre”, a mai precizat fostul ministru.

Ce se va întâmpla în Germania, de fapt

Profesorul de economie a dezvăluit ce presupune, de fapt, noua lege din Germania, care totuși, nu va limita total consumul de droguri.

„Noua lege prevede crearea asociațiilor non-profit ai căror membri vor putea cultiva planta numai pentru consumul lor și într-o limită de retragere de 25 de grame pe zi și maximum 50 de grame pe lună și 30 de grame pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 21 de ani. Proiectul de lege prevede, de asemenea, lansarea unui experiment în anumite regiuni ale producției industriale sub licență. Acest cadru legal a fost inițial destinat să fie generalizat și să constituie inima reformei germane, dar guvernul a fost forțat să dea înapoi în fața protestelor Comisiei Europene, sub influența intereselor conservatoare.

Menținerea industrializării sub formă de experimentare este dovada că guvernul german nu a renunțat la ambiția sa și înțelege că principala provocare a unei astfel de reforme este de a avea o piață legală eficientă, care să poată înlocui rapid piața neagră. Cu toate acestea, nu toți consumatorii au voința sau capacitatea de a-și cultiva propriul canabis, iar cluburile sociale de canabis singure, a căror supraveghere este considerată prea strictă de către asociații, nu vor fi suficiente pentru a pune capăt pieței negre”, a mai precizat Mircea Coșea.