Ce se întâmplă dacă spargi din greşeală un produs într-un magazin. Ce spune legea, trebuie să îl plăteşti sau nu?

Câteodată se poate întâmpla să deteriorăm, din greșeală, anumite produse de pe rafturile din supermarket. Mulți clienți care fac asta se panichează și se interesează imediat dacă trebuie să plătească prețul produsului spart sau vărsat pe jos. Ei bine, chiar dacă neatenția se plătește, acest lucru nu e valabil și în magazine!

27 mai 2023, 09:51
Ce se întâmplă dacă spargi din greşeală un produs într-un magazin. Ce spune legea, trebuie să îl plăteşti sau nu?
Ce se întâmplă dacă spargi din greşeală un produs într-un magazin. Ce spune legea, trebuie să îl plăteşti sau nu?

Ce se întâmplă dacă spargi din greşeală un produs într-un magazin. Dacă ai spart un produs în supermarket, nu îţi faceți griji și nu te grăbi să plăteşti pentru neglijență! Clienții trebuie să verifice dacă există bare de protecție care să prevină astfel de accidente și nu să se grăbească să plătească acel produs, mai ales dacă vorbim despre o sticlă sau o caserolă spartă.

Citeşte şi: V-aţi întrebat de ce găsiţi rafturile cu legume și fructe la intrarea în supermarketuri? Ce alte trucuri folosesc magazinele pentru a-i face pe clienţi să cumpere mai mult

De exemplu, dacă ai atins accidental o sticlă și aceasta s-a spart, verifică în primul rând dacă există o bară de protecție. Din punct de vedere legal, este absolut necesar ca raionul cu băuturi să fie echipat cu astfel de bare pentru a menține produsele stabilizate. Absența acestor bare poate duce la accidente, cum ar fi spargerea sticlelor. În acest caz, responsabilitatea revine lucrătorilor din magazin, nu clientului!

Potrivit standardelor privind aprovizionarea rafturilor din magazine, trebuie să existe anumită distanță între produse, tocmai pentru ca la alegerea unuia dintre ele să nu cadă din cauza supraaglomerării. Există, așadar, niște norme pe care minimarketurile și supermarketurile trebuie să le respecte, scrie indrumari-juridice.eu.

Citeşte şi: Lovitură dură în retail. Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul propriu, o marcă a unui producător concurent

Astfel, pentru suprafețele de până la o sută de metri pătrați trebuie să existe distanțe de 1,4 metri, pentru cele între 100 și 150 de metri pătrați este prevăzută distanța de 1,6 metri, iar pentru suprafețele între 150 și 400 de metri pătrați, distanțele trebuie să fie de doi metri. Pentru suprafețe mai mari de 200 de metri pătrați, sunt prevăzute distanțe de 2,5 metri.

În cazul în care angajaţii magazinului îţi cer să plăteşti, le poţi răspunde cu o plângere la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Inspectorii pot stabili cui îi aparține culpa în astfel de cazuri și, de asemenea, ce sancțiuni ar putea risca magazinul. Oricum, în cel mai rău caz, doar instanța te poate obliga să plăteşti pentru bunurile deteriorate!