Lovitură dură în retail. Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul propriu, o marcă a unui producător concurent

Guvernul a aprobat un regulament prin care magazinele vor fi obligate să afișeze și marca unui producător concurent, pe lângă produsul marcă proprie.

16 mart. 2023, 12:50
Lovitură dură în retail. Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul propriu, o marcă a unui producător concurent
Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft produsele din marca producătorilor concurenți

Guvernul României a aprobat, în demersul de a proteja interesul producătorilor locali și al fermierilor din lanțul de aprovizionare agro-alimentar, dar și al consumatorilor, un regulament prin care magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsele marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, în condiții similare de comercializare.

Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecție producătorilor și să asigure o relație corectă cu marii comercianți. Contractele dintre comercianți și furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii și retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

În noul regulament sunt clarificați termenii și expresiile utilizate pentru identificarea practicilor comerciale neloiale și reglementează procedura de soluționare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigațiilor, identificarea abaterilor, dar și modalitățile constatării și, după caz, sancționării acestor practici.

Citește și: Ce fel de ouă se vând în magazinele Lidl? Mulți români nu știu acest detaliu surprinzător

Printre clarificări se numără interzicerea rabaturilor (reduceri pentru defectele de calitate), iar remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferențial) și risturnele (reduceri de preț calculate asupra tranzacțiilor realizate cu același terț, pe o perioadă determinată) sunt permise numai dacă valoarea lor nu depășește 20% din cea a produselor agroalimentare facturate între cumpărător și furnizor.

Totodată, va fi introdus un plafon maxim pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăși 5% din valoarea încasată de furnizor. Astfel, „taxele de raft” nu vor mai putea fi mai mari decât valoarea menționantă.

Magazinele nu vor mai putea anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă nu au trecut 30 de zile și vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, în condiții de comercializare similare.

Sunt permise plățile pentru publicitatea și marketingul produselor, dar și pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoțional, dacă acestea sunt negociate anterior.

Citește și: Ce semnificație are broasca de pe ambalajele din magazinele românești. Ce conțin, de fapt, produsele

Încălcarea noului regulament se sancționează cu amenzi cuprinse între 250.000 și 600.000 de lei. Pentru repetarea unei preactici comerciale neloiale într-un interval de doi ani, amenda este de 1% din cifra de afaceri. Dacă firma recunoaște fapta, amenda poate fi redusă cu un un procent între 1% și 25%.

„Vom monitoriza cu atenție impactul aplicării legii și regulamentului și, dacă este cazul, vom propune Guvernului și Parlamentului ajustări ale legislației, după ce ne vom consulta cu partenerii sociali și Comisia Europeană”, a mai spus președintele Consiliului Concurenței.