Ce se întâmplă în clasele din anii terminali în scenariul roşu. Câţi elevi pot fi fizic în sala de curs

Ministerul Educaţiei a trimis inspectoratelor şcolare o instrucţie conform căreia, în scenariul roşu, doar jumătate dintre elevii dintr-o clasă din an terminal pot participa fizic la cursuri. În cazul clasei a VIII-a, este vorba despre 15 elevi, în cazul claselor a XII-a şi a XIII-a despre 17 elevi. Şcolile aflate în situaţia în care mai mulţi elevi vor să meargă fizic pot cere derogare la DSP, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.
Alina Andrei
08 mart. 2021, 10:38
Ce se întâmplă în clasele din anii terminali în scenariul roşu. Câţi elevi pot fi fizic în sala de curs

Ministerul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a transmis către toate Inspectoratele Şcolare şi către toate şcolile din România o instrucţiune cu precizări privind modul de organizare a claselor din anii terminali în scenariul roşu. Sorin Cîmpean a spus că „am acceptat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, care a impus această înjumătăţire a efectivelor de elevi, din considerente sanitare”.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul claselor din anii terminali în care numărul înjumătăţit al elevilor depăşeşte 17, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a răspuns:

„Contează cati pot și vor sa vina fizic la școala! Prezenta medie, pentru clasele terminale, in cele 4 săptămâni de la începutul semestrului 2, a fost sub 50%. Deci, mâine (luni n.red.) vor putea merge cei care au mers și pana acum.
In cazurile in care doritorii depășesc 50% din efectivele maxime pt clase pe nivel (15 elevi/clasa a 8-a, respectiv 17 elevi/clasa terminala liceu&postliceal), conducerile școlilor vor decide soluțiile optime/adaptate. Mai exact, dacă va fi un elev in plus peste 17, va fi o soluție. Dacă vor fi 34 de doritori, atunci sigur se va apela la rotație săptămânală”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru Româniatv.net.

Şi medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat că ideea înjumătăţirii claselor a venit din dorinţa de a menţine regulile de distanţare de minim un metru între elevi.

În cazul în care o clasă care are mai mulţi elevi care vor să vină la şcoală, conducerii unităţilor de învăţământ pot cere derogare la DSP, însă numai în cazuri punctuale, a adăugat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, citată de Mediafax.

Citeşte şi: Evaluare Naţională şi Bac 2021. Ce se întâmplă la examene dacă este carantină

 

Secretar de stat din Ministerul Sănătății, despre orele de sport fără mască: Este păcat ca pentru o oră de sport să compromiți tot efortul din școală

Secretarul de stat în ministerul Sănătății a vorbit despre importanţa măştilor de protecţie la orele de educaţie fizică. Andreea Moldova spune că atât studii cât și necesitatea susținerii eforturilor făcute la nivelul instituțiilor de învățământ pentru combaterea infectărilor cu Covid-19.

„Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spațiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, dacă poartă cum trebuie masca, teoretic sunt protejați. În schimb mergem la ora de sport și o dăm jos. Dacă la ora de sport sau ulterior se identifică un copil bolnav, toți colegii care au stat în preajma lui fără mască sunt automat contacți direcți și automat merg în izolare. Este efectiv păcat, ca pentru o oră de educație fizică pe care poți să o faci în mod protejat, să compromiți tot efortul din restul școlii”, a susținut Andreea Moldovan.

Chiar dacă în timpul tuturor orelor elevii poartă măștile de protecție, ajung ca la un moment dat să fie nevoiți să scoată masca pentru a mânca sau pentru a bea apă.

În cazul în care acest lucru se face în sălile de clasă unde sunt toți copiii, în mod evident apare riscul de infecție și astfel, apare și întrebarea: de ce nu se pot ține orele de sport fără măști, respectând distanțarea, dacă oricum în clase elevii își dau masca jos pentru câteva minute, cât să mănânce.

În această situație, secretarul de stat susține faptul că intervalele de timp în cele două cazuri diferă, și riscul este mai mic în timpul mesei de prânz, decât în timpul orei de sport.

Citeşte şi: Cum funcționează clasele terminale în școlile din scenariul roșu. Ministerul Educaţiei, precizări de ultimă oră

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 8.45 au votat peste un milion de români
Capital.ro
S-a stins actrița fenomen. Fiica sa a anunțat personal tragedia. Va rămâne în memoria tuturor veșnic
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai spectaculoase canioane și chei din România. Locurile pe care trebuie să le vezi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
Călin Georgescu a făcut anunțul șoc! Ce a spus și George Simion: Am votat Călin Georgescu!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Banii pentru pensiile recalculate vin de abia din vară: Plata se va face normal
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile