Ce se va întâmpla cu pensiile magistraților și militarilor din 2023. Guvernul a luat decizia. Anunț despre pensiile speciale

Milioane de români așteaptă modificări consistente cu privire la pensiile speciale, respectiv în legătură cu cele ale militarilor și magistraților. Miercuri, 2 noiembrie, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre aceste categorii de venituri.

02 nov. 2022, 16:02
Ce se va întâmpla cu pensiile magistraților și militarilor din 2023. Guvernul a luat decizia. Anunț despre pensiile speciale

Pensiile militarilor și magistraților nu vor fi modificate, nici măcar în vreme de criză, a garantat premierul PNL Nicolae Ciucă.

Oficialul de la Palatul Victoria a declarat într-o conferință de presă că Banca Mondială a propus executivului PNL + PSD să păstreze pensiile militare în forma actuală. Astfel, Nicolae Ciucă a fost de acord cu această optică, subliniind faptul că „zvonurile” din ultima vreme au produs „o serie întreagă de atitudini și decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.

Pe fondul discuțiilor din ultima vreme, 63 de magistrați s-au pensionat, pentru a beneficia de venituri „grase”, de peste 4.000 de euro, în baza unei experiențe de doar 20 de ani în sistem. Nicolae Ciucă s-a folosit de acest exemplu pentru a sublinia faptul că panica nu are niciun fundament.

„Ieri, la Ministerul Apărării Naţionale, la învestirea domnului ministru, am simţit nevoia să comunic cu militarii prezenţi în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Vedeţi, toate aceste zvonuri se duc şi produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei”, a menţionat Nicolae Ciucă.

 

Angajamentul guvernului, față de pensionarii din România. Cât de mult vor avea de suferit veniturile foștilor militari, judecători și procurori

 

În schimb, generalul Ciucă a promis că guvernul va realiza corecții de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul.

„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanţă să producem acele corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul, iar inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens.

Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale.

Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire. Moştenirea nu poţi s-o laşi decât împărtăşind cu cei care fac parte din generaţia care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”, a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă.