Ce se va întâmpla cu pensiile speciale dacă legea pică în Parlament. Anunţul de ultimă oră făcut de PNL

Guvernul își va asuma răspunderea pentru eliminarea pensiilor speciale, dacă proiectul PNL nu va fi adoptat marți în plenul Camerei Deputaților. 

RomaniaTV.net
27 ian. 2020, 14:50
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale dacă legea pică în Parlament. Anunţul de ultimă oră făcut de PNL

Deputatul PNL Robert Sighiartău susține că nu crede că proiectul legislativ va fi retrimis la comisie.

„Sper ca mâine să fie ziua victoriei și ziua decisivă în care vom elimină pensiile speciale așa cum am declarat și susținut noi, pentru că este proiectul PNL. Nu cred că va fi retrimis la comisie, depinde ce va face PSD-ul, oricum dacă mâine va fi retrimis la comisie, noi vom venii cu asumare privind eliminarea pensiilor speciale. Ceea ce îmi doresc eu cel mai mult este să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, să nu mai fie acuzați parlamentarii că au privilegii, mai ales că majoritatea dintre ei nu prea muncesc”, a spus Sighartău, potrivit Digi24.ro.

Liberalul a mai spus că el este de acord ca doar militarii să aibă pensii speciale, „pentru că ei merg și își riscă viață în teatrele de operații”, adăugând că nici polițiștii nu ar trebui să beneficieze de pensii speciale. 

Reacția liberalului vine în contextul în care Ludovic Orban a declarat, joi, că proiectul privind eliminarea pensiilor speciale ar trebui redezbătut în comisiile de specialitate și că PNL nu e de acord nu amendamentele formulate de Adrian Solomon, prin care sunt tăiate și pensiile sportivilor sau al oamenilor de cultură.

Şi deputatul liberal Ioan Cupşa a anunţat că PNL va susţine, la votul final, proiectul de lege privind pensiile speciale, dar nu şi amendamentele făcute de preşedintele Comisiei pentru muncă.

Citeşte şi: Viorica Dăncilă: „PNL nu va majora pensiile cu 40%”. Ce spune fostul premier de alegerile anticipate

„Mâine, PNL, ca şi iniţiator, va susţine proiectul de desfiinţare a pensiilor speciale, dar nu vom susţine amendamentele pe care le-a făcut Solomon, preşedintele Comisiei de muncă, de la PSD, care nu-şi au rostul. PNL îşi doreşte ca principiul contributivităţii să se aplice întotdeauna atunci când se calculează pensii, cu excepţia pensiilor militare”, a declarat, deputatul Cupşa, scrie Agerpres. 

Cupşa a adăugat că amendamentele pe care le-a făcut Adrian Solomon se referă la pensiile viagere ale sportivilor care au obţinut rezultate deosebite şi indemnizaţiile pe care le primesc oamenii de cultură şi oamenii de ştiinţă, academicienii cu rezultate deosebite

Ca efecte ale acestei legi, deputatul jurist Cupşa a menţionat că va dispărea noţiunea de pensii speciale, „deşi este vorba despre o indemnizaţie pe care parlamentarii o vor putea încasa la vârsta pensionării” şi vor dispărea celelalte pensii speciale, cele care sunt calculate pe alt principiu decât contributivitatea, cu excepţia pensiilor militare.

Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte marţi, în sesiune extraordinară, pentru a se pronunţa asupra proiectului de lege privind desfiinţarea unor pensii speciale.