Ce sfaturi le dădea marele critic literar George Călinescu femeilor: „Poţi fi savantă, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie”

George Călinescu a ținut o vreme o rubrică de modă în „Jurnalul literar”, unde le dădea femeilor sfaturi despre cum să se îmbrace.

14 mart. 2023, 12:15
Ce sfaturi le dădea marele critic literar George Călinescu femeilor: „Poţi fi savantă, poţi fi artistă, dar nu uita că eşti femeie”
Ce spunea George Călinescu despre femei

George Călinescu a ținut în jurul anilor 30′ – 40′ o rubrică permanentă în „Jurnalul literar” despre modă, acolo unde le dădea sfaturi femeilor cum să se îmbrace cu stil, fără să cheltuiască prea mulți bani.

Criticul se pricepea la modă, iar în articolele sale le ruga pe doamne dă fie feminine, să nu poarte pantaloni și să nu ajungă sclavele modei.

Citește și: Lucruri neştiute despre Mihai Eminescu. Poetului îi plăcea să joace fotbal şi detesta matematica

Cele 10 sfaturi ale lui George Călinescu pentru femei

  1.  Pentru o fată, reușita în viață nu e o chestiune de studiu și de energie. Rostul femeii este să placă, afară de asta nu poate fi fericită;
  2. Poți fi savantă, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților;
  3. Esenţialul este nu de a fi desăvârşită trupeşte, ci expresivă. Bagă de seamă că expresia nu e numai a feţei. Sunt femei care par distinse facial şi sunt vulgare corporal. Genunchiul tău să inspire sentimente nobile;
  4.  Nu-ţi fortifica în aşa fel caracterul, încât să nu mai poţi plânge. O femeie care nu ştie să plângă şi-a pierdut jumătate din farmecul ei;
  5.  Fereşte-te de imperiul pe care îl au asupra fetelor fine firile înapoiate şi brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul;
  6.  Dar nici nu cădea în greşeală contrară de a căuta cu tot dinadinsul un învăţat. Nu rareori aceştia sunt primitivi şi egoişti şi sufletul lor este sub nivelul intelectului. Caută un om adevărat;
  7.  Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe artă. Poate ascunde vicii îngrozitoare;
  8.  Dacă soţul tău va fi un bărbat excepţional, nu te extazia în faţa celorlalţi de ceea ce face, nu-l apăra de bârfeli. Îl vei obişnui să se considere intangibil;
  9.  Nu îndepărta brutal, fiind căsătorită, pe bărbatul pe care-l stimezi şi crezi că te iubeşte cu adevărat. Poţi întuneca astfel o existenţă. O prietenie delicată nu e un adulter;
  10. 1 Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlneşti la unele femei cu progenitura o voluptate şi o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.

La acea vreme, sfaturile lui Călinescu au fost criticate, dar și lăudate și urmate de unele dintre femei care au rezonat cu mesajul scriitorului.

Citește și: Mircea Cărtărescu dă de pământ cu sistemul educațional: ”Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie”

George Călinescu, un mare cuceritor

Călinescu a fost considerat un mare cuceritor, chiar dacă a fost căsătorit cu o singură femeie, Alice Vera. Avea 30 de ani când s-a căsătorit cu ea.

„Viaţa noastră a fost totdeauna modestă. Trăiam retraşi. Mergeam o dată, de două ori pe săptămână la cinematograf, la teatru. Spectacolele le alegea soţul meu. În ultimii ani mergeam la concertele simfonice de la Ateneu. Vizite? Rar primeam. Una, două pe an. Şi de făcut nu făceam mai niciodată nimic împreună. Ne vizitau îndeosebi scriitorii, cunoscuţi ce se anunţau dinainte.

Iniţiativele îi aparţineau lui. Eu nu aveam voinţa mea. Şi gospodăria noastră s-a despărţit în două. Eu aveam grijă de tot ce privea latura materială: piaţa, mâncarea, cumpărăturile curente; lemne eu aduceam. El era foarte comod. În afară de scris, nu avea grijă de altele”, scria Alice Vera, soţia lui George Călinescu, în jurnalul său.