Mircea Cărtărescu dă de pământ cu sistemul educațional: ”Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie”

Mircea Cărtărescu este extrem de dezamăgit de cum a ajuns să fie studiată lectura în școlile din România. Scriitorul a spus cu regret că ceea li se predă elevilor în școli nu este lectură și asta din cauză că ”cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura”.

06 ian. 2023, 00:21
Mircea Cărtărescu dă de pământ cu sistemul educațional: ”Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie”

Mircea Cărtărescu dă de pământ cu sistemul educațional. Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat că literatura, cum este predă astăzi în școli ”ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie”.

Citește și Mircea Cărtărescu s-a îmbogățit peste noapte! Scriitorul a primit 150.000 de dolari la un important târg de carte din Mexic

Mircea Cărtărescu dă de pământ cu sistemul educațional

Mircea Cărtărescu susține că în zilele noastre, în școlile din România, nu se mai face practic lectură.

„Azi, în școli, nu se face practic literatură. Cei responsabili cu programele nu înțeleg ei înșiși literatura. Li se prezintă elevilor un șir de vestigii și ruine din secolele trecute, greșit înțelese până și ele. Autorii vii de azi nu li se prezintă, de parcă nici n-ar exista. Literatura, cum se predă azi ca să treci bacul, e moartea pasiunii, mai bine ar dispărea cu totul ca materie. E rețeta sigură dacă vrei să faci tinerii să nu mai pună în veci mâna pe o carte”, a declarat Mircea Cărtărescu pentru presshub.ro.

Scriitorul spune că deși această problemă a fost și este dezbătută de zeci de ani, nimeni nu a luat nicio măsură în acest sens.

„Toată lumea spune asta de decenii întregi, și totuși nu se mișcă nimic, defilăm mai departe cu o concepție inexistentă sau înșelătoare despre ce e literatura, cu autori prăfuiți, cu texte alese parcă pentru nulitatea lor. Nu sunt polemic aici de dragul polemicii: asta e realitatea. E exasperant, e o crimă culturală ce se petrece sub ochii noștri”, a mai spus scriitorul.

Deși foarte multă lume susține că tinerii și-au pierdut interesul pentru lectură din cauza industriei de divertisment, care s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme, Mircea Cărtărescu nu este de acord cu această ipoteză și spune că „e o legendă că tinerii nu mai citesc”.

”Foarte mulți citesc cu aceeași pasiune ca și noi. O fac din aceeași plăcere vicioasă și minunată. Tinerii citesc și scriu literatură mai departe, rețelele de socializare sunt pline de poezii (prea multe chiar, după gustul meu)”,a mai spus Cărtărescu.

Citește și Partidul AUR sare în „apărarea” lui Mihai Eminescu: „Mircea Cărtărescu îi spune ‘Titi cel Păros’, îl umilește!”. Acuzații grave la adresa USR-istului Iulian Bulai