Ce simptome au cei infectaţi cu tulpina Omicron. Dr. Beatrice Mahler: „Simptomatologia este undeva în zona capului”

Primele simptome care pot trăda infecţia cu Omicron apar în zona capului şi sunt diferite faţă de cele provocate de alte tulpini de COVID-19, precum Delta.

10 ian. 2022, 16:03
Ce simptome au cei infectaţi cu tulpina Omicron. Dr. Beatrice Mahler: „Simptomatologia este undeva în zona capului”

Pe măsură ce valul cinci al pandemiei ameninţă ţara noastră, tot mai mulţi români s-au întrebat ce simptome au cei infectaţi cu tulpina Omicron care a infectat sute de mii de oameni în alte state europene.

Primele semne ce pot indica o infecţie cu Omicron sunt durerile de cap, durerile de gât, febra şi frisoanele, a precizat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală, conform Digi24.

În România sunt oficial aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum. Ca și în străinătate, infecțiile cu această variantă indică o afectare a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului – cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane, a explicat dr Beatrice Mahler.

„Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecție prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a adăugat medicul.

Citeşte şi: Cluj, primul judeţ în scenariul roşu. Incidenţă COVID-19 de peste 14 la mie într-o localitate din Cluj

Ce simptome au cei infectaţi cu tulpina Omicron. Infecţia nu are capacitatea de a recunoaşte ţesutul pulmonar, dar de transmite foarte repede

„De ce face Omicron asta, de ce rămâne la nivelul căilor aeriene superioare? Se pare că mutațiile pe care le-a suferit virusul prin trecerea de la Delta la Omicron nu mai au capacitatea să recunoască țesutul pulmonar. Acest lucru este un fapt bun, dacă ne gândim la cazurile de Delta și cazurile extrem de severe pe care le-am avut în terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler.

Pe de altă parte, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitală a atras atenţia virusul a căpătat o altă proprietate – se transmite mult mai repede.

„Pprin urmare ce avem de făcut este să ne protejăm de această rată de transmitere extrem de intensă. Însă din punct de vedere al mecanismului de infectare, al simptomatologiei potențiale pe care o poate produce Omicron, putem spune că este mult mai blând decât varianta Delta, a menționat dr. Mahler, potrivit sursei citate.

Cazurile de Omicron de la „Marius Nasta” nu sunt foarte multe, de obicei pacienții care au această tulpină reușesc să fie tratați la domiciliu, pentru că nu sunt forme severe și nu sunt forme care să impună spitalizarea. „La Marius Nasta sunt puțini pacienți în acest moment și în terapie intensivă, și pe secție și acesta este un lucru care ne bucură”, a declarat managerul.

Un simptom care ne spunea clar până acum că avem COVID era pierderea gustului și a mirosului. Deși este un simptom specific infecției SARS-CoV-2, acum, la Omicron, apare mult mai rar.

„Pierderea gustului și mirosului rămâne un simptom caracteristic tulpinii-mamă, cea pe care am cunoscut-o inițial, însă simptomatologia diferă ușor de la un tip de tulpină la cealaltă, cea care suferă mutația, însă nu semnificativ”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 10 ianuarie. O nouă zi cu peste 4.000 de cazuri COVID. Tulpina Omicron se răspândeşte în România