Ce SMS vor primi românii cu buletin, paşaport sau permis de conducere. Legea va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis

O veste bună pentru toți cetățenii români care dețin documente importante precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere! Potrivit unui proiect de lege în curs de dezbatere, în curând aceștia vor fi notificați automat prin SMS sau email cu 90 de zile înainte de expirarea acestor documente vitale.

26 mart. 2024, 16:22
Ce SMS vor primi românii cu buletin, paşaport sau permis de conducere. Legea va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis
Ce SMS vor primi românii cu buletin, paşaport sau permis de conducere. Legea va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis

Ce SMS vor primi românii cu buletin, paşaport sau permis de conducere. Veste bună pentru toți cetățenii români care dețin documente importante precum buletinul, pașaportul sau permisul de conducere! Potrivit unui proiect de lege în curs de dezbatere, în curând aceștia vor fi notificați automat prin SMS sau email cu 90 de zile înainte de expirarea acestor documente vitale. Inițiativa vine ca o soluție la ritmul alert al vieții cotidiene, oferind cetățenilor posibilitatea de a evita situațiile neplăcute generate de expirarea documentelor personale.

Citeşte şi: Ce se întâmplă cu traficanţii de droguri în România. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Într-o poziţie similară cu cea adoptată anterior pentru notificarea șoferilor cu privire la apropierea expirării rovinietelor lor, autoritățile române vor implementa acest sistem de avertizare pentru buletine, pașapoarte și permise de conducere. Scopul este simplu: să se reducă numărul de cazuri în care oamenii uită sau amână reînnoirea documentelor lor esențiale. Prin intermediul acestor notificări, cetățenii vor fi încurajați să acționeze în timp util pentru a-și actualiza documentele și a evita problemele legale care pot apărea în urma expirării acestora.

„Dat fiind ritmul accelerat al vieţii cotidiene, cetăţenii pot să uite sau să amâne reînnoirea documentelor personale. Această lege propune un sistem de avertizare care să îi notifice pe cetăţeni cu suficient timp înainte de expirarea documentelor, permiţându-le să acţioneze în timp util ca să evite situaţiile de ieşire din legalitate”, arată inițiatorii proiectului de lege.

Citeşte şi: Ordonanţa care permite ca apelanţii numărului 112 să fie localizaţi prin sateliţi a fost votată şi merge spre promulgare la Klaus Iohannis

În prezent, prevederi similare sunt deja în vigoare în alte țări europene, precum Marea Britanie și Republica Moldova, unde cetățenii primesc notificări similare prin SMS, email sau alte mijloace de comunicare alese de aceștia, transmite profit.ro.

Dacă proiectul va deveni lege, notificările pentru expirarea documentelor vor fi trimise automat prin SMS sau email. În cazul în care autoritățile nu dispun de informațiile necesare pentru a trimite notificările electronice, acestea vor fi expediate prin poștă, la ultimul domiciliu cunoscut sau reședință a cetățenilor.