Ce soluție vede Marcel Ciolacu pentru reducerea prețurilor alimentelor

Pe fondul sărăcirii accelerate a românilor, coaliția de guvernare PSD + PNL + UDMR începe să vorbească despre o eventuală scădere a prețurilor la alimente. Marcel Ciolacu, președintele PSD, susține că a găsit soluția. 

17 mart. 2023, 19:15
Ce soluție vede Marcel Ciolacu pentru reducerea prețurilor alimentelor

O primă soluție ar fi scăderea TVA-ului pentru alimentele de bază, iar apoi, „o schemă întreagă de la producător până la market și până la cumpărătorul final”.

Liderul PSD și-a exprimat punctul de vedere vineri, la Pitești, într-o conferință de presă.

„Este insuficient. Prioritatea unu este să îndeplinim jaloanele pentru cererile de plată din PNRR. La cererea de plată 2 s-a rezolvat, mai avem cererea de plată numărul 3 să o securizăm. Sper ca în viitorul Guvern să fie o abordare mai mult în Parlamentul României şi nu în Guvern, prin ordonanţe de urgenţă.

Asta e ceea ce îmi doresc eu, mai ales în zona de reforme, fiindcă în Parlament este mult mai transparent. Nu cred că în acest moment sunt alte probleme în societate mai mari decât preţul la alimente. Am văzut că şi BNR a rămas un pic surprinsă de nivelul de inflaţie.

Aşteptăm de la INS să vedem defalcat din ce e constituită această inflaţie. Am o promisiune publică deja făcută – sfârşitul anului trebuie să ne prindă cu o inflaţie de o cifră. Şi de obicei iau în serios ceea ce promit”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat vineri la Piteşti, dacă ia în calcul PSD sau coaliţia reducerea TVA la alimentele de bază.

 

Marcel Ciolacu: „Este insuficient doar să scădem TVA”

 

Dacă doar va fi redus TVA-ul, prețurile tot vor continua tendința, a avertizat Marcel Ciolacu.

„Este insuficient doar să scădem TVA. Vom avea o reducere de preţ doar pentru o lună de zile, pe urmă el va urca din nou. Trebuie să venim cu o schemă întreagă de la producător până la market şi până la cumpărătorul final, mai ales la produsele de bază. Ca să intrăm într-o matcă”, a mai explicat Ciolacu.

În schimb, premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că nu au existat discuţii cu privire la posibilitatea reducerii TVA la alimente. „Când există creşteri de preţuri, reducerea TVA a fost foarte repede absorbită în preţ şi efectul nu a fost pe măsura intenţiei iniţiale”, a adăugat liderul social-democrat.

În ultimii doi ani, prețurile alimentelor au ajuns să fie, în medie, cu 50% mai mari.