Ce spun hidrologii despre inundaţii în lunile următoare

Regimul hidrologic pe râurile din ţară va atinge în următoarele trei luni valori cuprinse între 30% şi 80% din mediile multianuale lunare, în timp ce debitul Dunării se va situa sub mediile lunare în noiembrie şi decembrie şi uşor peste în prima lună din 2019, conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

RomaniaTV.net
11 nov. 2018, 08:52
Ce spun hidrologii despre inundaţii în lunile următoare

În luna noiembrie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile multianuale lunare, mai mari (între 80 şi 100% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Suceava, Moldova, Bistriţa şi pe cursul mijlociu al Siretului şi mai mici (30 şi 50% din mediile multianuale lunare) în bazinele hidrografice ale Putnei, Râmnicului Sărat, Bârladului şi pe afluenţii Prutului, potrivit hidrologilor, scrie Agerpres.

În prima lună de iarnă, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile multianuale lunare, mai mici în bazinele hidrografice ale Putnei, Râmnicului Sărat, pe afluenţii Prutului (30 – 50%) şi pe râurile din bazinul Bârladului (sub 30%). Hidrologii avertizează că în cursul lunii decembrie 2018 este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) în bazinele superioare ale Bistriţei, Mureşului şi Oltului şi pe unele râuri mici din centrul şi nordul ţării.

În luna ianuarie 2019, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile multianuale lunare, mai mici în bazinele hidrografice ale Oltului inferior, Vedei, Putnei, Râmnicului Sărat, pe afluenţii Prutului (30-50%) şi pe râurile din bazinul Bârladului (sub 30%).

De asemenea, formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile în luna ianuarie, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor.

În ceea ce priveşte prognoza pentru fluviul Dunărea, pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată, debitul maxim estimat pentru luna noiembrie este de 4.000 mc/s faţă de valoarea medie multianuală de 4.650 mc/s, iar cel minim de 2.200 mc/s.

Pentru luna decembrie, debitul maxim la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş) este estimat la 5.000 mc/s, în scădere faţă de media lunii (5.200 mc/s), în timp ce valoarea minimă se cifrează la 3.000 mc/s.

La nivelul lunii ianuarie 2019, debitul maxim prognozat este tot de 5.000 mc/s, uşor peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 4.950 mc/s, iar cel mimim la 2.800 mc/s.

Conform INHGA, aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se există posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.