Ce spun medicii despre noua tulpină COVID-19 care a ajuns în România. „Două probe au avut rezultate diferite faţă de cele pe care le ştiam”

Există suspiciuni că un bărbat venit din Marea Britanie s-a infectat cu noua tulpină de coronavirus. Două probe analizate în laboratorul de genetică al Institutului "Matei Balş" au avut reacţii diferite faţă de cele cunoscute până în prezent.

03 ian. 2021, 14:21
Ce spun medicii despre noua tulpină COVID-19 care a ajuns în România. „Două probe au avut rezultate diferite faţă de cele pe care le ştiam”

Noua tulpină COVID-19 care a ajuns în România a pus pe jar autorităţile sanitare. Purtăroul de cuvânt al Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Cătălin Apostolescu, a explicat că două probe analizate în laboratorul de genetică au avut reacţii diferite, motiv pentru care există suspiciuni privind infectarea cu noua tulpină a virusului SARS-COV-2.

Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la doi. Datele exacte vor fi făcute publice la începutul săptămânii viitoare.

„Într-adevăr, în laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate ale reacţiei de amplificare diferite faţă de cele pe care le ştiam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu avem date că ar exista diferenţe semnificative în manifestarea clinică faţă de vechea tulpină”, a declarat, la Digi 24, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balş din Bucureşti, Cătălin Apostolescu, conform News.ro.

În schimb, Apostolescu nu a precizat dacă cele două probe sunt de la un singur pacient sau de la doi şi nici dacă pacientul sau pacienţii de la care au fost recoltate au venit din Marea Britanie. El a precizat că datele concrete vor fi anunţate zilele următoare.

„Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”, a afirmat el.

Citeşte şi: Noua tulpină COVID-19 a ajuns în România. Un bărbat venit din Marea Britanie e internat la „Matei Balş”

Noua tulpină a COVID-19, descoperită în Marea Britanie, a ajuns în România. Medicii de la Institutul Matei Balş au descoperit că un bărbat venit zilele trecute din Regatul Unit a fost contaminat cu virusul mutant.

Cercetătorii spun că noul tulpină COVID-19 care a fost identificată în Marea Britanie este „cu 50% până la 74%” mai contagioasă.

Până duminică, 3 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 640.429 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Citeşte şi: Bilanț coronavirus 3 ianuarie 2021. Peste 3000 de noi infectări în ultimele 24 de ore, după 9.829 de teste