Pacient de la „Matei Balş”, suspectat c-ar avea noua tulpină COVID-19. Precizările Ministerului Sănătăţii

Noua tulpină a COVID-19, descoperită în Marea Britanie, ar fi ajuns în România. La Institutul Matei Balş este internat un bărbat venit zilele trecute din Regatul Unit care e suspectat c-ar avea noua formă a virusului SARS-COV-2.

03 ian. 2021, 13:00
Pacient de la „Matei Balş”, suspectat c-ar avea noua tulpină COVID-19. Precizările Ministerului Sănătăţii

Vestea că noua tulpină COVID-19 a ajuns în România a pus pe jar autorităţile din România. Ministerul Sănătăţii a venit cu clarificări în acest caz şi precizează că pe teritoriul României nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie.

Ministerul Sănătăţii neagă că noua tulpină COVID a ajuns în România

„În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini.

Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților”, este comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Ştirea iniţială:

Un bărbat care a revenit din Marea Britanie s-a internat vineri la spitalul Matei Balş după ce acest a prezentat simptome de COVID-19.

Rezultatul testelor a arătat că este infectat cu COVID-19. Cercetătorii spun că noul tulpină COVID-19 care a fost identificată în Marea Britanie este „cu 50% până la 74%” mai contagioasă.

Până duminică, 3 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 640.429 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

Citeşte şi: Bilanț coronavirus 3 ianuarie 2021. Peste 3000 de noi infectări în ultimele 24 de ore, după 9.829 de teste

Noua tulpină COVID-19 a ajuns în România. DSP, amplă anchetă

Medicii vorbeau despre faptul că în luna ianuarie s-ar putea ca această tulpină să ajungă şi pe teritoriul României. De altfel, noua tulpină din Marea Britanie a ajuns și în Finlanda.

„Nu avem date că avem pacienți cu noua tulpină, dar știm că aceste cazuri de import de când a început pandemia fac ca varianta nouă de virus să ajungă peste tot. Tulpini noi am avut de-a lungul pandemiei, și în China, Spania, probabil vor mai fi. Mutațiile identificate până acum nu încurcă vaccinarea și este important ca vaccinarea să se întâmple repede, pentru că mutații vor mai exista. Așadar, este important ca vaccinarea să se întâmple în timp scurt”, declara săptămâna trecută medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală.

DSP a demarat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu câte persoane s-a întâlnit bărbatul depistat pozitiv cu noua tulpină COVID-19.

Citeşte şi: Lista țărilor în care au fost depistate infectări cu noua tulpină a COVID descoperită în Marea Britanie. Cât de repede se răspândește și cât de periculoasă e

Multe țări și-au blocat zborurile cu Marea Britanie, de când a fost depistată noua tulpină a coronavirusului. Specialiștii spun că acest virus e mult mai contagios.

Citeşte şi: Marea Britanie, carantină totală. Noua tulpină de COVID-19 se extinde cu repeziciune

Marea Britanie este aproape de carantină totală, după ce a fost descoperită noua tulpină de COVID-19, care pare să se extindă cu repeziciune. Specialiştii din cadrul SAGE au recomandat introducerea carantinei totale în toate regiunile Angliei, în urma creşterii cazurilor de coronavirus.