Ce spun românii din străinătate despre întoarcerea definitivă în țară. Claudia a revenit acasă după 20 de ani de muncă în Italia și Germania: „Mă simt ca o străină aici”

O româncă din Iași s-a întors definitiv în țară, după 20 de ani de muncă în străinătate. Aceasta se simte ca o străină, dar spune că observă niște schimbări la România.

29 aug. 2022, 18:21
Ce spun românii din străinătate despre întoarcerea definitivă în țară. Claudia a revenit acasă după 20 de ani de muncă în Italia și Germania: „Mă simt ca o străină aici”

 Înapoi acasă după 20 de ani. „M-am întors din cauza singurătății, e grea”

Claudia Adumitroaiei, o româncă de 48 de ani, s-a întors definitiv în România, după 20 de ani în care a lucrat în străinătate. Femeia a lucrat în Italia și Germania, iar acum s-a întors definitiv în țară și dorește să se angajeze aici. Aceasta a participat la un târg destinat românilor întorși din diaspora, care sunt în căutarea unui loc de muncă. Claudia spune că ceea ce a făcut-o să se întoarcă în țară a fost singurătatea care a devenit de nesuportat.

„Am lucrat în străinătate, timp de 15 în Italia și alți 5 în Germania. Am lucrat în domeniul turistic, în restaurante, ca barista și chelneriță. M-am întors acasă și vreau să rămân definitiv aici. Acum sunt în căutarea unui loc de muncă. M-am întors din cauza singurătății, e grea. Cu familia, cu care eram în străinătate, am decis să ne întoarcem acasă”, a declarat femeia pentru Bună Ziua Iași.

Aceasta spune că plecarea din țară a fost în principal influențată de nemulțumirea legată de salariile din România. „Eu am terminat Facultatea de Agronomie și am muncit aici, în Iași, în primărie, 2 ani. Nu am fost mulțumită de salariul pe care-l aveam și atunci am ales să plec în străinătate. E greu după atâția ani de muncă în altă țară să mă întorc acasă, mă simt ca o străină. Senzația pe care o ai când mergi la început într-o țară nouă și ți se pare că trebuie să o iei de la zero, cu mentalitatea, e destul de difivilă. Dar eu sunt optimistă și cred că o să mă adaptez”, a mai spus Claudia Adumitroaiei.

Citește și: Burse 2022. Olimpicii ar putea primi bursă de 10.000 de lei. Bursele obişnuite, majorate cu 30%

Românii din diaspora își doresc locuri de muncă în România

Românii care se întorc în țară sunt în căutare de locuri de muncă și vor să reînceapă aici o nouă viață. Ieșeanca este de două luni în România și își caută un loc de muncă în domeniul în care a lucrat și în celelalte țări, dar momentan nu a găsit nimic. Femeia speră că după depunerea dosarului de șomaj la Agenția Județeană pentru Ocuparea Locurilor de M uncă (AJOFM) Iași să se angajeze tot în domeniul în care a acumulat experiență. „Eu mi-am depus dosarul de șomaj în Iași și sper să-mi găsesc cât mai curând ceva de muncă. Am văzut ceva schimbări în țară, după 20 de ani de muncă îm strinătate. Veneam o dată sau de două ori pe an acasă, dar să știți că eu văd schimbările și sunt pozitive. Sunt sigură că multă lume o să se întoracă în curând acasă. Ca acasă nu e nicăieri!”, mai spune aceasta.

Ciește și: Orient Express a ajuns în România. În ce oraşe opreşte celebrul tren