Ce spun specialiștii din energie despre un posibil „blackout” în Europa

Diverși specialiști au început în ultimele luni să prezinte scenarii care mai de care mai periculoase, cu privire la viitorul domeniului energetic. În România, dar și în Occident, se ia în calcul ipoteza „blackoutului".

15 nov. 2022, 09:53
Ce spun specialiștii din energie despre un posibil „blackout” în Europa

Virgil Popescu, ministrul Energiei din Guvernul PSD + PNL + UDMR, neagă varianta unui posibil „blackout”. Totuși, oficialul Guvernului este contrazis de unii specialiști în energie.

Flavius Rovinaru, profesor de macroeconomie și economie circulară la UBB, este destul de sceptic.

„Nu vreau să speculez sau să emit opinii nefundamentate, dar cred că problemele pot să apară în condițiile în care ne vom confrunta în această iarnă cu temperaturi scăzute, -15 grade, să spunem, pentru o perioadă îndelungată, peste două săptămâni consecutiv.

Teoretic, există posibilitatea ca România să nu producă sau să importe atâta energie de cât are nevoie dacă vom avea temperaturi joase pentru o perioadă mai lungă de timp, dar deocamdată se pare că factorul vreme este aliatul Europei”, a declarat Rovinaru, pentru Adevărul.

 

Ce spun specialiștii din energie despre un posibil blackout

 

Ionuț Purica, membru al Grupului Consultativ pentru Energie din cadrul Comisiei Europene, susține că românii nu au de ce să-și facă griji.

„Rezervoarele de gaz pentru iarnă sunt pline, sistemul energetic este la nivelul de securitate energetică la care era și în 2019. Dacă o să înțelegem să nu ne oprim centralele pe cărbune ar fi și mai bine.

Se pare că tendința s-a inversat și în Germania unde recent era o știre care spunea că au dezafectat un parc eolian ca sa poată extinde o mină de lignit de suprafață ca să pună mai bine în funcțiune o centrală pe cărbune pe care o aveau acolo”, a explicat expertul, potrivit sursei citate.

De asemenea, nici Andrei Ilaș, consultant în energie, nu vede posibil un blackout.

„E imposibil să avem un blackout chiar dacă am avea o iarnă geroasă. Frigul și consumul mare nu reprezintă o problemă atata timp cât există stimulentele în sistem de producție. Avem energie și cunoștințe suficiente ca să gestionăm evenimente dificile în sistem.

Pe de altă parte, da, le recomand oamenilor să nu facă risipă, oricum electricitatea e scumpă și arde la buzunare”, a declarat Ionuț Purica.

Între timp, Germania a anunțat deja că urgentează pregătirile pentru a putea livra numerar, în caz de blackout, scrie Economica.

 

Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

 

Despre scenariul unui blackout a vorbit și avocatul Gheorghe Piperea.

Profesorul universitar anticipează o iarnă infernală pentru mulți români. Avocatul Piperea avertizează că furnizorii ar putea da faliment din cauza banilor mult prea puțini pe care-i primesc de la Guvern. Astfel, consumatorii ar urma să fie debranșați și să înghețe de frig în case.

„Aici e un fel de șantaj nu numai pentru consumator, ci și pentru stat, stat care are de plătit 32 de milliarde de lei. Băncile nu le mai dau, sunt în prag de faliment.

Asta e categoric, dacă intră toți în faliment, suntem mâncați, în blackout”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, pentru Realitatea.