Ce spune Consiliul Concurenţei despre modul de reglementare a tarifului de transport al energiei electrice

Modul de reglementare a tarifului de transport al energiei electrice induce în piață unele distorsiuni, care nu par a fi justificate de rațiuni de siguranță și echilibru al Sistemului Energetic Național, potrivit raportului anual al Consiliului Concurenței referitor la evoluția concurenței în sectoarele cheie.

05 nov. 2015, 09:50
Ce spune Consiliul Concurenţei despre modul de reglementare a tarifului de transport al energiei electrice

Conform raportului, în privința transportului energiei electrice (inclusiv distribuția), Consiliul Concurenței a considerat că actualul mecanism de tarifare, diferențiat pe zone geografice, afectează concurența, fără a aduce beneficii consumatorilor sau să fie justificat de siguranța Sistemului Energetic Național. La nivelul României, cele două componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice în rețea și tariful de extragere a energiei electrice din rețea, sunt reglementate diferențiat pe zone geografice distincte. Astfel, există șapte zone geografice pentru care tariful componentei de introducere în rețea este diferit, iar pentru componenta de extragere există un număr de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.

„Un astfel de mecanism ar putea fi justificat, în condițiile în care operatorul de transport, Transelectrica, dorește să încurajeze investițiile în una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a menține siguranța și eficiența rețelei pe termen lung. Analiza Consiliului Concurenței a arătat, însă, că în aceste zone geografice nu au fost realizate investiții în noi unități de producere/consum. Consiliul Concurenței a recomandat realizarea unor analize, în vederea schimbării modelului de tarifare a activității de transport a energiei electrice”, se spune în raport.

În ceea ce privește piața energiei electrice, autoritatea de concurență a considerat necesară introducerea unor instrumente financiare specifice acestor piețe, de exemplu contracte pentru diferență, contracte cu opțiune, care să ajute operatorii să gestioneze riscurile financiare generate de eventualele neconcordanțe ce pot apărea, la un moment dat, între cerere și ofertă.

De asemenea, Consiliul Concurenței a considerat că o mai mare flexibilitate în funcționare (mix de surse de producere/tehnologii) ar avantaja producătorii interni în fața concurenților europeni, în perspectiva unei piețe regionale, și, ulterior, a unei piețe unice comunitare. În România, companiile folosesc preponderent câte o singură sursă primară pentru producerea energiei electrice (apa, cărbunele, combustibilul nuclear, păcura, gazul natural, vântul, biomasa), în timp ce alte companii europene folosesc un mix de tehnologii, ceea ce le asigură o funcționare optimă. Ca urmare, autoritatea de concurență a recomandat companiilor din domeniu să investească în diversificarea tehnologiilor de producere a energiei electrice, pentru a deveni mai flexibile în livrarea energiei și, implicit, mai competitive.

Consiliul Concurenței a subliniat importanța asigurării independenței companiilor aflate în proprietatea statului, considerând că este necesară realizarea unei delimitări între rolul de acționar și cel de administrator al Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri cu privire la companiile din sectorul de producere a energiei electrice.