Ce spune Ioana Mihăilă despre valul al patrulea al pandemiei de COVID: „Suntem pregătiţi”

Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus va veni și în țara noastră, dar nu va fi la fel de mare ca valurile doi și trei, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

27 mai 2021, 21:01
Ce spune Ioana Mihăilă despre valul al patrulea al pandemiei de COVID: „Suntem pregătiţi”

Valul al patrulea al pandemiei de coronavirus va veni și în țara noastră, dar nu va fi la fel de mare ca valurile doi și trei, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă a fost întrebată, joi seară, într-o conferinţă de presă, despre un eventual val patru al pandemiei şi necesarul de paturi de ATI pentru gestionarea acestuia şi a afirmat: „Să facem nişte presupuneri în condiţiile în care nu ştim câte persoane vor fi vaccinate peste două sau trei luni, deşi avem nişte obiective clare, dar ele trebuie să fie şi atinse, este prematur. Noi suntem pregătiţi, am făcut cadrul legal pentru ca spitalele să poată să răspundă în timp util şi eficient (…) Noi am luat ca termen de referinţă numărul maxim de paturi din valul pandemic cel mai sever. Acolo am luat ca valoare de referinţă. Nu cred – şi nimeni cred că nu crede – că există posibilitatea reală să mai atingem intensitatea valurilor doi şi trei din toamnă şi din iarnă”.

Florin Cîţu, despre valul patru al pandemiei: „Suntem pregătiţi pentru acest scenariu”

Florin Cîţu

a anunţat că România este pregătită pentru o creştere a numărului de cazuri de coronavirus din toamnă. Premierul a precizat că singura soluţie pentru a ieşi din pandemie este vaccinarea.

„Suntem pregătiţi pentru acest scenariu, dar eu nu cred că vom mai avea o situaţie ca până acum. S-ar putea să mai fie perioade, asta nu neg, dar ceea ce am văzut până acum… Anul trecut în vară uşor, uşor creştea numărul de persoane la ATI. Noi am avut o creştere. Acum este prima perioadă când avem o scădere şi venim de la 1.600 la 600 de persoane. Eu zic că vaccinarea a funcţionat, dar ne vedem şi în septembrie. Este singura soluţie pentru a ieşi din pandemie”, a declarat Cîţu.

Acesta a mai precizat că spitalele COVID vor urma să fie eliberate treptat. Premierul spune că doreşte ca acest lucru să se facă după o procedură clară, ca în cazul în care situaţia se schimbă să se revină la unităţi COVID.

„Am învăţat în acest an cum să reacţionăm mult mai rapid. De exemplu, pregătim şi am vorbit cu Ministerul Sănătăţii, treptat vom elibera acele spitale COVID, dar vreau să avem o procedură clară ca în cazul în care se întâmplă ceva să putem să revenim cu spitalele COVID rapid, să nu avem o problemă ca în iarnă când trebuia să mă duc de fiecare dată să zic…..”, a mai precizat premierul.