Ce spune Iranul despre sancţiunile impuse de UE

Guvernul iranian a condamnat sancţiunile Uniunii Europene, impuse în încercarea de a determina Teheranul să pună capăt presupusului său program de arme nucleare.

RomaniaTV.net
24 ian. 2012, 09:47
Ce spune Iranul despre sancţiunile impuse de UE

Iranul a calificat sancţiunile drept „absurde şi nedrepte”. Un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe a declarat că măsurile sunt sortite să eşueze. Sancţiunile, considerate la nivelul UE drept „dure şi fără precedent”, includ o interdicţie asupra importurilor de ţiţei iranian. UE este a doua piaţă ca mărime pentru exporturile de petrol ale Iranului, scrie Rador.

 

Statele Uniunii Europene au decis luni să impună un embargou petrolier gradual, fără precedent, împotriva Iranului şi să sancţioneze banca centrală din această ţară pentru finanţarea controversatului program nuclear iranian. UE a decis interzicerea imediată a tuturor noilor contracte cu Iranul în sectorul petrolier. Anularea contractelor existente va avea loc treptat, până la 1 iulie, pentru a permite ţărilor dependente de petrolul iranian să se reorienteze.

 

Iranul vinde în statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales în Italia, Spania şi Grecia.