Ce spune ministrul Marius Budăi despre majorarea vârstei de pensionare și despre cumulul acesteia cu salariul

Marius Budăi nu este de acord cu ideea de creștere a vârstei de pensionare în România. El și-a exprimat dorința în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat.

29 oct. 2022, 14:47
Ce spune ministrul Marius Budăi despre majorarea vârstei de pensionare și despre cumulul acesteia cu salariul

Ministrul Muncii, Marius Budăi, declară că ideea creșterii vârstei de pensionare nu este una bună, pentru că înainte de asta, e nevoie de o creștere în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă a populației. El susține cumulul pensiei cu salariul inclusiv la stat, cu condiția ca salariații care să se fi pensionat la vârsta standard de pensionare.

Citește și: Marius Budăi, despre supraimpozitarea contractelor part-time: „Cei care se complac să lucreze astăzi cu 2 lei pe hârtie şi cu 5 lei în mână vor avea de suferit la pensie”

„Eu am spus foarte clar că nu susțin o majorare a vârstei de pensionare. Eu cred că în România avem cu totul și cu totul alte priorități și anume să creștem speranța de viață întâi și mai ales speranța de viață sănătoasă. Pentru că în România acum e 59 de ani și șase sau opt luni speranța de viață sănătoasă și 70 de ani și șase luni speranța de viață la bărbați. Păi se discută de creșterea vârstei la 70 de ani. E cinic, eu nu voi face așa ceva”, a declarat ministrul, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV.

În privința vârstei de pensionare la femei, Marius Budăii a explicat că este o decizie a CCR care dă femeilor posibilitatea de a lucra până la 65 de ani, dacă ele decid voluntar, precizând că el  nu susție introducerea obliagtivității în acest sens.

Ministrul Muncii se exprimă în favoarea cumulului pensiei cu salariul inclusiv la stat, doar dacă salariații s-au pensionat la vârsta standard de pensionare.

Citește și: Marius Budăi, anunțul anului pentru pensionari: „E cea mai mare victorie! Să nu mai condamnăm cetățenii României la sărăcie pentru următorii 50 de ani!” | EXCLUSIVmarius budăi