Ce sumă primește ca despăgubire Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „La vârstă asta de 80 de ani, de ce mă pot eu apuca?”

Zeci de familii își pierd casele și terenurile agricole ca să fie loc pentru autostrada Pitești-Sibiu. Statul oferă despăgubiri, însă sumele sunt extrem de mici, se plâng proprietarii.

21 feb. 2024, 08:50
Ce sumă primește ca despăgubire Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „La vârstă asta de 80 de ani, de ce mă pot eu apuca?”

Sumele au fost calculate în funcție de valorile minime. Cei expropriați trebuie să dovedească acum în instanță că bunurile lor fac mai mult pe piața imobiliară reală.

Autostrada va da peste cap 20 de gospodării, terenuri și ferme din opt sate ale comunei Perișani, județul Vâlcea.

Doi soți proprietari au dezvăluit că statul le dă pe casă 42.500 de lei noi. Proprietăți exact ca a lor se vând cu sume considerabil mai mari în zonă.

Citește și Primele cireșe au apărut în piețele din Oradea. Cu cât se vinde un kilogram. Cei mai mulți români nu-și permit să se atingă de ele

La rândul său, Ioan Mohanu rămâne fără casa lui cu grajd, grădină și e nevoit să pornească din nou de la zero cu doar 24.000 de euro.

„La vârstă asta de 80 de ani, de ce mă pot eu apuca? Gândiți-vă ca oameni, ce mai pot eu?”, spune Ioan Mohanu, proprietar.

Despăgubirile pentru teren nu depășesc un leu pe metrul pătrat în zona respectivă. Sumele au fost stabilite pe baza grilelor folosite de notarii publici, însă ele au valori minime orientative și au fost gândite cu scopul de a restabili taxele de intabulare și onorariul în cazul unor tranzacții. Nu reflectă valorile reale de pe piața imobiliară, spun proprietarii.

„Cei care nu sunt mulțumiți fac apel la instanțe, unde evaluatorilor, experților, li se cere să estimeze valoarea de piață a respectivelor proprietăți și atunci se va vedea dacă a fost o diferență sau nu”, a declarat Adrian Vascu, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România.

Citește și Meniu de supravieţuire: cum să mănânci cu 74 de lei pe săptămână. Lista completă de cumpărături

Un alt proprietar din județul Argeș a dezvăluit că ar urma să plătească 4.400 de euro pentru un teren de două hectare pe care fac acum agricultură bio. „Un leu și 15 bani pe metrul pătrat. Prețul zonei. O mlaștină, mai sus, s-a vândut cu trei euro metrul pătrat, o mlaștină!”, a explicat el.

De asemenea, Constantin Găvan, în vârstă de 72 de ani, urmează să fie evacuat împreună cu cinci membri ai familiei. „A pus țărușul să vie pe jumatea casei. Ce bani să-mi dea? Că eu pot să mai fac? Eu am muncit de m-au mâncat păduchii. Am stat pe la oi slugă, ca să-mi fac și eu gospodărie. Au zis că așa e proiectul, că nu știu ce, că e luat din satelit. Ăla a fost chior cu satelitul lui, când a trecut?”.

„Ani de zile, în România, dacă ai cumpărat cu 100 de euro metrul, l-ai declarat cu 10 euro metrul. Ăla este prețul pieței notariale”, a explicat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.